16.12.2010 Ishrana deteta

Bogati božićni kolač

– za mališane starije od godinu dana

Potrebno je:

350 gr tamnog suvog grožđa

270 gr svetlog, krupnog suvog grožđa (sultana)

270 gr mešanog suvog voća (brusnice, ananas)

4 kašike ekstrata od čokolade

250 gr omekšalog putera

250 gr smeđeg šećera

350 gr namenskog brašna

1 kašičica praška za pecivo

prstohvat soli

6 jaja

50 gr mlevenih badema

1 kašičica mlevenog cimeta

1 kašičica naribane limunove korice

50 gr kandirane naranadžine kore

100 gr višanja iz kompota (ili iz slatka)

100 gr iseckanih oraha

125 gr džema od kajsija

2-3 kašike vode

Za dekoraciju ostavite malo suvog voća i višanja iz kompota

Priprema:

Grožđice (tamne i svetle) i mešano suvo voće pomešajte u jednoj činiji i dobro ih zalijte ekstratom od čokolade (ako nije dovoljno 4 kašike, dodajte još). Ostavite da se natapa najmanje dva sata.

Namažite uljem okrugli pleh za torte. Rernu zagrejte na 150 stepeni. Penasto umutite puter sa šećerom, pa u masu prosejte brašno, prašak za pecivo i so. Sada u ovu masu umešajte jedno po jedno jaje i sve dobro umutite. Dodajte mlevene bademe, pa mujtite sve zajedno dok testo ne postane potpuno glatko. Dodajte cimet i limunovu koricu. Na kraju u testo umešajte pripremljeno suvo voće i iseckane orahe.

Pecite oko 2 sata na temperaturi od 150 stepeni. Ohlađeni kolač izvadite iz kalupa i umotajte u aluminijumsku foliju.

Pre služenja, dekorišite svoj božićni kolač: zagrejte džem, pa četkicom premažite površinu kjolača. Odgore poređajte višnje iz kompota i suvo voće. Na kraju, oko kolača vežite ukrasnu traku.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Sledeća vest

još iz kategorije