#BabyFriendly2016 – Milijana Majstorović: Dobrobit masaže beba je višestruka, kako za bebe i roditelje, tako i za celu porodicu i društvo

Magazin „Mama i beba“ i Color Press Grupa, treću godinu zaredom, organizuju „Baby Friendly“, konferenciju o problemima zasnivanja porodice, trudnoći, porođaju i materinstvu. #BabyFriendly2016 će se održati u četvrtak, 19. maja u Hotelu 88 Rooms u Beogradu. Učesnici konferencije biće renomirani ginekolozi, pedijatri, akušeri, babice, genetičari, psiholozi, mame…

Foto: Pr

Foto: Pr

Na panelu „Da prvi dani roditeljstva budu što lepši“ učestvovaće i Milijana Majstorović, IAIM instruktor za masažu beba i muzikoterapeut.

Na koji način masaža pomaže bebama i od kog uzrasta je primenljiva?

– Čulo dodira predstavlja naš prvi komunikacijski kanal koji omogućava organizmu da prima razne senzacije iz spoljnjeg sveta. Na taj način učimo o svojoj okolini. Upravo taj, nimalo zanemarljiv medij, poznatiji kao dodir, može da podstakne i unapredi razvoj, pogotovo u najranijim mesecima života bebe. Međunarodna Asocijacija za masažu beba (IAIM – International Association of Infant massage), u sklopu svog delovanja nudi obuku za masažu beba gde su svi roditelji/staratelji dobrodošli bilo da se radi o zdravim, prevremeno rođenim, bebama sa posebnim potrebama uzrasta od 0 do 12 meseci, ali i sa usvojiteljskim porodicama kao i porodicma dece sa posebnim potrebama do 7.g odine. Tokom obuke, roditelji uče različite načine korišćenja masaže i dodira, u cilju boljeg upoznavanja jedinstvenih i konstantnih promena kroz koje prolazi dete u prvoj godini života kao i sa ciljem unapređenja i jačanja samog odnosa roditelj-dete.

Šta sve podrazumeva obuka za masažu beba koju prolaze roditelji?

– Obuka roditelja u trajanju od 5 susreta (u proseku mesec dana) se sastoji u praktičnom i teoretskom delu. Časovi se odvija u intimnoj i opuštenoj atmosveri, poštujući prvenstveno potrebe beba. Mogu da se rade sa grupom roditelja, ali i induvidualno, 1 na 1, ukoliko se to od instruktora zahteva. Roditelji dolaza zajedno na obuku sa svojim mališanima i već od prvog časa kreću da praktikuju i primenjuju masažu. Pored majki, obuka posebno podržava uključivanje očeva i pokazala se veoma korisnom omogućavajući i njima sjajan način da se povežu i komuniciraju sa svojim mališanima. Obuke roditelja za masažu beba vode sertifikovani IAIM instruktori – Certified Infant MAssage Instructor (CIMI©) koje su kvalifikovane osobe sa završenim IAIM treningom. Polazeći od činjenice da roditelj najbolje poznaje svoje dete kao i njegove potrebe bitno je naglasiti da tokom obuke instruktor NE masira bebe već demonstrira pokrete na lutki, prati roditelje i obučava ih tehnikama masaže i edukuju ih o značaju dodira. Pored strukturisanog programskog dela, obuke su i korisno mesto gde roditelji međusobno mogu čuti i korisne teme kao što je: plač, signali beba, adaptacija masaže uzrastu, proces vezivanja…),zatim razmeniti svoja iskustva, družiti se, ali i zajedno sa svojim mališanima, promeniti dinamiku svakodnevice te uraditi nešto i van kuće.

Na koji način interakcija dodirom poboljšava odnos roditelj-beba?

– Dobrobit masaže beba je višestruka, kako za bebe, i za roditelje tako i za celu porodicu i društvo. Istraživanja kao i iskustva roditelja koji su prošli obuku pokazuju da program za masažu beba može da ponudi mnoge blagodeti kao što je:
Interakcija tokom masaže unapređuje i promoviše emocionalno vezivanja i razvoj sigurnog attachment-a, zatim razvija poverenje, komunikativnost i osećanje ljubavi, poštovanja i cenjenja. Masaža može da stimuliše i deluje na razvoj mozga, pogotovo u prvoj godini života kad je njegov rast ubrzan, zatim cirkulaciju, digestivni, hormonalni i imuni sistem, telesnu svesnost, koordinaciju i ravnotežu. Masažom, roditelj bebi može da olakša pojavu gasova i grčeva, zatvora, mišićne napetosti, lakše boli i rast zubića. Benefiti relaksacije, što većinu ljudi uglavnom i asocira na masažu, ogledaju se u postizanju boljeg sna bebe, boljoj fleksibilnosti njenog mišićnog tonusa, regulaciji ponašanja, redukciji hormona stresa, ali i obostranoj smirenost.
Pored navedenih, valja pomenuti i neke od benefita koje sami roditelji mogu dobiti obukom: mogućnost da nauče da osluškuju svoju bebu i upoznaju signale koje ona šalje, bolje razumevanje plača, kao jednog od osnovnih načina bebine komunikacije, povećavano samopouzdanja te unapređenje roditeljskih veština, kvalitetno provedeno vreme sa svojom bebom, upoznavanje drugih roditelja i razmena iskustava. Osluškivanje bebe, razumevanje signala i poruka koje nam šalje te prihvatanje i poštivanje njene jedinstvenost i potreba su neophodni koraci da bi se razvio zdrav intiman odnos u kojem nas, hteli mi to priznati ili ne, upravo bebe uče prvim koracima roditeljstva.

Program konferencije i način prijave možete pogledati na linku www.color.rs/babyfriendly2016/

Foto: PR

Foto: PR

Pročitajte i… Ginekolozi, pedijatri, genetičari, psiholozi učesnici konferencije #BabyFriendly2016 19. maja u Beogradu

Pročitajte i… #BabyFriendly2016 – Dr Feelgood: Fraza “jedem za dvoje” je potpuno pogrešna

Pročitajte i… #BabyFriendly2016 – dr Vladimir Vajs: Prirodni porođaj je lakši, bezbolniji i korisniji za bebu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije