10.06.2014 Dete

10 razloga zbog kojih vaše dete treba da ima kućnog ljubimca

Da li je dobro za decu da odrastu uz kućnog ljubimca? Imamo za vas 10 argumenata koji idu tome u prilog.

ljubimac

Osim što će naučiti neke važne životne lekcije, dete sa kućim ljubimcem može da izgradi pravi prijateljski odnos.

1. Odgovornost

Deca koja odrastaju sa kućnim ljubimcem razviju osećaj odgovornosti i brige za najbliže u ranoj fazi života. Ljubimci zahtevaju konstantnu pažnju, te deca pored njih uče da budu saosećajna. Brinući o ljubimcu, oni uče da brinu i o sebi.

Detetova odgovornost prema njima treba postepeno da raste. Najpre bi trebalo da pomažu roditeljima tako što će im menjati vodu, a kasnije se od njih očekuje da preuzmu punu odgovornost.

2. Samopouzdanje

Pored odgovornosti, deca uz ljubimca stiču i samopouzdanje. Kada se uspešno brinu o njima, osećaju se dobro u vezi sa sobom. Može se reći da gledaju na to kao na neku vrstu dostignuća.

3. Povećan imunitet na alergije i astmu

Mnoge studije pokazale su da deca uz ljubimca teže razvijaju sklonost prema alergijama i astmi. Ako su sa njima u kontaktu pre nego što napune jednu godinu, moga razviti vrlo snažan imuni sistem.

4. Vežba i igra

Ljubimcima, pogotovo psima, potrebna je igra i fizička aktivnost. Na taj način i mališani ostaju u formi. Generalno, porodice koje poseduju kućnog ljubimca provode više vremena van kuće. Deca nauče važnu lekciju da su fizičke vežbe veoma bitne za njihovo zdravlje.

5. Opuštenost

Ljubimci pozitivnu utiču na psihu dece i odraslih. Deca znaju da budu opuštenija u društvu svog ljubimca nego u društvu drugih ljudi. Oni se okreću njima kada su tužni, besni ili uznemireni. Kućni ljubimci unose mir u dečje duše tako što im pružaju bezuslovnu ljubav.

6. Oslobađanje stresa

Psi su sjajni kada je u pitanju oslobađanje od stresa. Oni terapeutski mogu da deluju na celu porodicu – nikad ne odgovaraju i ne dele vam nepotrebne savete.

I mačke mogu biti od koristi kako biste se oslobodili napetosti. Veoma je smirujuće maziti ih dok predu. Iako je ne pokazuju tako često, i mačke imaju svoju nežnu stranu.

7. Čitanje

Deca često znaju da čitaju naglas pred ljubimcima zato što se pred njima osećaju manje nelagodno nego prema starijima. Oni ih ne ispravljaju, ne osuđuju i ne teraju ih da čitaju ponovo.Vežba je ključna: što više čitaju, tečnije će se izražavati.

8. Posledice

Deca uz ljubimce nauče ponešto i o posledicama svojih postupaka. Ako ne hranimo ribicu u akvarijumu, ona će uginuti. Ako ignorišemo mačke, one će dobiti želju za osvetom. Ako ne čistimo kavez u kome se nalazi hrčak, počeće gadno da smrdi.

9. Posvećenost

Odgajanje ljubimca zahteva veliku posvećenost. Oni nisu igračke koje mogu zapostaviti kada im dosade. Treba ih hraniti, čistiti, trenirati ih. Deca iz toga puno nauče o posvećenosti i istrajnosti.

10. Disciplina

Ako imaju psa u kući, mališani ih uče različitim komandama i odvajaju puno vremena trenirajući ih. Naučno je dokazano da se oni uz ljubimce nauče disciplini.

Mnogo je dobrih razloga zbog kojih treba imati kućnog ljubimca. Puno životnih lekcija deca nauče iz odnosa prema njima.

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije