06.03.2017 Dete pocetna

5 razloga zašto devojčice treba da se bave sportom

Najčešći odgovori na pitanje – zašto se treba baviti sportom su zato što je to dobro za razvoj i zato što je zabavno. I to je tačno. Ali, to nije sve. Prema istraživanjima sportskih organizacija u svetu, postoji pet jakih razloga zbog kojih devojčice treba da se bave sportom.

Foto: Guliver/Thinkstock

1. Devojčice koje se bave sportom su bolji đaci
Često se misli da sportske aktivnosti van škole deci oduzimaju dragoceno vreme za učenje, ali istraživanja kažu da devojčice koje se bave sportom imaju bolje ocene od onih koje se ne bave. Vežbanje poboljšava koncentraciju, memoriju i sposobnost učenja.

2. Devojčice koje se bave sportom navikavaju se na timsku igru i fokusiranje na ciljeve
Sport uči decu važnim životnim veštinama. Saradnja sa trenerima i saigračima, kako bi se pobedilo i došlo do željenog cilja, uči decu kako se ostvaruje uspeh. Ove navike i sposobnosti će im biti dragocene u porodičnim odnosima i jednog dana na poslu.

3. Bavljenje sportom je dobro za zdravlje
Osim što će biti u dobroj kondiciji i imati zdravu telesnu težinu, devojčice koje se bave sportom imaju manje šanse da propuše.  Kasnije u životu, devojke koje vežbaju imaju manje šanse da dobiju rak dojke ili osteoporozu.

4. Bavljenje sportom gradi samopouzdanje
Devojčice koje se bave sportom imaju bolje mišljenje o sebi. Zašto je tako? Kada znate da vežbanjem postajete bolji u nečemu i uspevate da postignete željeni rezultat, to podiže samopouzdanje. Sport takođe pomaže devojčicama da se osećaju dobro jer su u dobroj kondiciji, nemaju višak kilograma, a pored toga pruža im priliku da steknu nove prijatelje.

5. Sport popravlja raspoloženje
Bavljenje sportom smanjuje stres i pomaže da se osećate srećnije. Kako? Hormoni koji mozak luči tokom fizičkih aktivnosti poboljšavaju raspoloženje. Druženje sa prijateljima takođe čini da se dobro osećate, a pripadanje istom timu stvara jake prijateljske veze. Uvek je prijatno kad znate da će vas saigrači iz tima podržati na sportskom terenu ili van njega.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije