23.05.2014 Dete

Saveti roditeljima: Kako deca treba da koriste internet?

Deca su radoznala i u najranijoj dobi, a i kasnije sve ih zanima. Internet je svima zabavan, kako odraslima tako i deci. Kako biste mogli savetovati vašu decu u vezi sa za korišćenjem interneta prvo morate i sami znati neke osnove. Evo par saveta kako ćete bolje kontrolisati šta vaša deca traže na internetu.

kid-computer

1. Izdvojite vreme za decu. Nemojte koristiti računar i internet umesto dadilje.
2. Naučite više o računarima tako da možete razgovarati sa decom o njima zanimljivim temama.
3. Ograničite korišćenje računara na jedan ili dva sata dnevno (dobro je uvesti jasna pravila, na primer nema računara pre škole, pre spavanja, za vreme obroka ili pre nego što je urađen domaći).
4. Razgovarajte s detetom o opasnostima interneta i podučite ga da ne daje lične podatke ni fotografije na internetu te da ne dogovara susrete sa nepoznatim ljudima. Ako se dete jako želi sresti s osobom koju je upoznalo preko interneta, onda to mora biti na javnom mestu i u prisutnosti roditelja.
5. Stavite računar u dnevni boravak, ne u dečju sobu. Tako možete nadgledati decu dok su na internetu i videti koje stranice posećuju.
6. Pazite da vaše dete ne provodi previše vremena ispred računara.
7. Potstičite korišćenje računara kao oruđa za učenje i druženje, a ne isključivo za zabavu (npr. igrice).
8. Upoznajte njihove internetske prijatelje onoliko koliko poznajete i ostale prijatelje.
9. Naglasite svojoj deci kako oni nisu krivi ako su žrtve virtualnog nasilja. Recite da im nećete zbog toga oduzeti pravo na korišćenje računara – to je glavni razlog što deca ne govore odraslima kad su žrtve nasilja na internetu.

Izvor: savjetnica.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije