Bruksizam – šta uzrokuje škrgutanje zubima u snu?

Statistika kaže da svako deseto dete u uzrastu od dve do tri godine škripi zubima u snu. Šta je bruksizam i kako pomoći detetu da se oslobodi ovog problema?ž

Thinkstock

Bruksizam je medicinski naziv za škrgutanje zubima koje se obično dešava kada je dete u dubokom snu. Iako se još uvek ne može precizno reći šta izaziva ovu pojavu, stručnjaci navode nekoliko mogućih uzroka.

1. U nekim slučajevima, deca škrguću jer im gornja i donja vilica još uvek nisu došle u pravi položaj, pa tokom noći ne mogu da “nameste” zubiće.
2. Bruksizam, takođe, može biti znak da dete boli uvo ili zub, pa stiskanjem vilice olakšava bol – kao što bi neko trljao bolan mišić.
3. Kao još jedan od potencijalnih uzročnika navodi se stres (pr. zbog neke velike promene kao što je dolazak mlađeg brata ili sestre, polaska u školu…) Ponekad i svađa sa roditeljima, braćom, sestrama ili drugarima, može da izazove stres koji uzrokuje škrgutanje zubima u snu.
4. Bruksizam često imaju hiperaktivna deca, a javlja se i kod dece koja uzimaju lekove tj. imaju određene medicinske probleme.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije