25.11.2014 Dete

Da li deca danas prebrzo odrastaju?

Šta roditeljima smeta? To što deca imaju Fejsbuk stranicu pre 12. godine ili što deca veruju više prijateljima nego njima? Pogledajtešta su roditelji odgovorila na ova i slična pitanja.

deca odrastaju

Više od 2.000 roditelja sa decom uzrasta između osam i 12 godina odgovarala je na pitanja o deci, njihovim navikama i ponašanju.

Gotovo polovina roditelja rekla je da oseća pritisak da deci kupi najnovije tehnološke „igračke“. Više od 50 odsto dozvoljava deci da pretražuju internet bez nadzora i preuzimaju aplikacije već od desete godine.

U proseku, polovina roditelja rekla je da ne bi imala ništa protiv da dete ima Fejsbuk nalog u 12. godini. Današnji desetogodišnjak može da uživa i u tabletu, odabiru odeće koju će nositi, a ume sebi da napravi i doručak, pokazalo je istraživanje. Međutim, on ne može sam putovati autobusom, nositi šminku i dobiti e-mail nalog, do 11. godine.

Studija je takođe pokazala da 40 odsto roditelja smatra iritantnim što zvezde i prijatelji imaju više uticaja na njihovu decu, od njih samih. Toni Nit, izvršni direktor firme Get Safe Online kaže: „Današnja deca su deo digitalne generacije i oni ne znaju da postoji drugačiji način života, koji ne uključuje internet i moderne uređaje. Međutim, mladi ljudi moraju da shvate rizike i granice koje ne bi trebalo da prelaze“.

„Deo toga je poverenje i obrazovanje. Najbolje je rano uputiti decu u brigu o bezbednosti na internetu, a to znači da i roditelji moraju znati više o savremenim tokovima na internetu“.

Izvor: bebac.com
M.G.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije