27.11.2013 Dete

Današnja deca trče mnogo sporije

Veliki broj dece sporije trči nego njihovi roditelji kad su bili mladi, tvrdi nova američka studija. Stručnjaci kažu da ovo okriće sugeriše da fizička izdržljivost dece slabi.

bicikl

Istraživači su analizirali podatke beležene u periodu od 46 godina koji su obuhvatili 25 miliona dece u 28 zemalja. Deca danas u proseku pretrče kilometar i po za 90 sekundi sporije nego njihovi vršnjaci pre 30 godina.

Šta najviše utiče na fizičku izdržljivost dece?

  • GOJAZNOST

Širom sveta se kardiovaskularna izdržljivost, merena time koliko deca mogu da pretrče za određeni vremenski period, smanjivala za pet odsto svake decenije. To je primećeno i kod dečaka i kod devojčica starosti od 9 do 17 godina i povezan je sa gojaznošću.

Od 30 do 60 odsto lošijih rezultata u trčanju povezano je sa prekomernom težinom“, rekao je vodeći istraživač, doktor Grant Tomkinson.

Ovaj problem je najizraženiji u zapadnim zemljama, ali neki delovi Azije, kao što su Južna Koreja, Kina i Hong Kong, takođe se suočavaju sa ovim fenomenom. Doktor Tomkinson kaže da deca treba da se inspirišu i ohrabruju da rade energičnije vežbe.

  • FIZIČKA AKTIVNOST

Ako je dete gojazno, mnogo je veći rizik da će kasnije u životu oboleti od neke srčane bolesti“, kaže doktor Tomkinson.

Kako bi očuvali zdravlje, deca i mladi ljudi moraju da odvoje bar sat vremena dnevno za fizičke aktivnosti kao što su šetnja, trčanje ili vožnja bicikla.

Veoma je bitan i tip vežbi. Vežbe moraju biti takve da se od njih oznojite, da su dinamične i energične”, kaže profesor Majkl Gvic, koji je učestvovao u ovom istraživanju.

Odlazak u teretanu ili treniranje u školskom timu nisu sami po sebi dovoljni ako se inače ne krećete dosta.

Poznato je da fizička neaktivnost u detinjstvu može uticati na ozbiljne zdravstvene probleme u odraslom dobu. Ako su deca aktivna, rizik od oboljevanja od karidovaskularnih bolesti biće manji, a što pre počnu da se bave nekom aktivnošću, to će biti bolje “, kaže Kristofer Alen, još jedan od učesnika u istraživanju.

Izvor: zena.blic.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije