18.11.2013 Dete

Dvoje dece, jedna soba… Kako se izboriti?

S obzirom na to da u našoj zemlji većina parova sa decom živi u malim stanovima, često starije dete mora da deli sobu sa mlađim. Kako postići da jedno dete ne ometa drugo?

deca-soba

Retke su porodice koje mogu da obezbede deci zasebne sobe. Najčešće, deca dele jednu sobicu, kao i isti plakar za garderobu i spavaju u krevetima na sprat. Ukoliko je razlika među decom mala, najverovatnije nećete imati problema, jer su im potrebe za snom, igrom, ishranom i negom približno iste. Međutim, ako je razlika veća od tri godine, starije dete neće lako prihvatiti „podelu teritorije“ sa malim „uljezom“. Evo kako da se izborite sa tim problemima…

Moja igračka, tvoja igračka

Kod nas je sasvim prirodna stvar da starije i mlađe dete dele zajedničku sobu. U vezi sa tim, javlja se i problem oko podele igračaka, odnosno, oko „vlasništva“ nad njima. Za jasne odnose oko posedovanja igračaka pobrinuće se roditelji, tako što će svako dete dobiti svoj sopstveni orman, kutije ili fioke za igračke, koje će se razlikovati i raspoznavati po bojama. Mlađoj deci dodelite donje fioke, a starijoj gornje – jer mališa neće moći da dohvati ono što pripada njegovoj starijoj sestri ili bratu.

Zajednička igra

Ako je razlika u godinama između dece veća od tri godine, zajedničko igranje biće prilično komplikovano, gotovo nemoguće. Starije dete bi želelo da pravi zamak za viteza ili parkiralište, ali pod uslovom da se tu ne petljaju prstići njegove mlađe sestre. S druge strane, mlađe dete obožava da „čačka“ sve što starije napravi i eto razloga za svađu i suze.

Ako ste se prepoznali u ovim opisima, postupite ovako: uvek dajte prednost starijem detetu! Ono će to umeti da ceni i neće se osećati u podređenoj ulozi, a mlađem detetu neće smetati ako ga uzmete u naručje i povedete u prostoriju u kojoj vi boravite. Uostalom, bebe i mala deca najsrećnija su u roditeljskoj blizini.

Šta ako ovaj plan ne uspe?

Ne postoji univerzalni recept kojim bismo rešili sve probleme na koje nailazite, pa tako i prethodno ponuđeno rešenje ne mora da „upali“. U praksi, čim povedete mlađe dete u dnevnu sobu, starije će početi da dovlači igračke zahtevajući da lego dvorac napravi baš u prostoriji u kojoj ste i vi.

Dobra taktika je da mu se ne opirete, već da ograničite teritoriju na kojoj će se igrati. Najbolje bi bilo da kupite mali tepih sa dečjim motivima i da ga prostrete u dnevnoj sobi. Objasnite starijem detetu da tu može da se igra, a mlađem da ne sme da smeta bati ili seki. Još bolje: dok starije dete uživa u igri kockicama, stavite mlađe u krilo, pa zajedno pogledajte neki lep crtani film. Tako će biti „i vuk sit i ovce na broju“!

Ako prijatelji dolaze u posetu

Pretpostavimo da i vaši prijatelji imaju decu sličnog uzrasta. U tom slučaju, druženje dogovorite u vreme kada su mališani naspavani. Stariju decu pustite da se samostalno igraju u dečjoj sobi, a mlađu uzmite k sebi, jer će u protivnom stalno gnjaviti i uznemiravati starije. U slučaju da vam dolaze prijatelji bez dece, zamolite ih da dođu u večernjim časovima, kada završite sa večernjim ritualom (kupanje, hranjenje, spavanje).

Nesmetan popodnevni san

Dvogodišnjacima je potreban popodnevni san dok su starija deca ovu potrebu, uglavnom, prevazišla. Bitno je da naučite starije dete da bude tiho dok mlađe spava. To, naravno, ne znači da treba da sedi prikovano za stolicu i ne progovara, već da se bavi nekim aktivnostima koje ne prouzrokuju mnogo buke: dajte mu da crta, zajedno čitajte neku bajku, pogledajte neki poučan dečji film, neka pravi figurice od plastelina… Ili, jednostavno zamolite supruga (majku, sestru) da ga izvede u šetnju.

Ritual pre odlaska na spavanje

Šta uraditi ako beba protestuje i neće da zaspi? Najbolji način je da uvedete večernji ritual koji će se odvijati sledećim redosledom: kupanje (uveče sipajte u kadicu malo topliju vodu i dodajte u nju kap-dve lavandinog ulja); presvlačenje (obucite dete u meku pidžamicu i stavite ga u džak za spavanje); hranjenje (nadojite bebu ili je nahranite iz flašice), a zatim je nežno spustite u krevetac. Ako se bude i dalje bunila, ne dižite je iz kreveca, već je samo pomilujte, poljubite i napustite sobu. Ponavljajte ovaj postupak sve dok se ne umiri i, konačno, zaspi. Tada se posvetite starijem detetu – ovo je trenutak koje je ono željno očekivalo!

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije

Bez skupih poklona

24.12.2016 Dete

Na prvi pogled deluje da je sve u redu: s jedne strane dete uči da novac i pokloni u njegovom životu ne dolaze tek tako, a s druge – dete ima staln...

pročitaj još