Igre loptom podstiču razvoj mozga

Od kotrljanja do šutiranja, igre loptom odličan su izvor zabave – što je najvažnije, u pozadini celog procesa je mnogo učenja.

Iako igračke postaju sve skuplje i tehnološki naprednije, jedna igračka, popularna od davnina, ne prestaje da bude centar interesovanja i izvor zabave: u pitanju je njeno visočanstvo – lopta. Verovatno se sećate izraza lica vašeg deteta kad je prvi put ugledalo i dodirnulo loptu. Možda je fudbalska lopta postala njegov nerazdvojni saputnik.

Iako igranje loptom može izgledati kao naivna i opuštena aktivnost, svaki put kad je kotrlja, šutira ili pokušava da je baci i uhvati, vaše dete stiče vredne veštine koje će stimulisati njegov razvoj.
Zvuči neverovatno, ali se u pozadini igara loptom nalaze ozbiljni procesi – od rešavanja problema, savladavanja veštine komunikacije, do razvoja koordinacije oko–ruka i ravnoteže.

Kad se bebe i deca svakodnevno igraju loptom, oni imaju priliku da vežbaju i da razvijaju krupnu motoriku, stabilnost i koordinaciju. Evo na koji način detetu možete da pružite podršku…

TRIKOVI ZA VREME KOJE BEBA PROVODI NA STOMAKU
Bebe su prirodno fascinirane objektima koji se kreću ukrug. Zato svojoj bebi, dok provodi vreme na stomaku, možete pokazivati i pred njom kotrljati loptu. Primetićete kako se ona s više volje i želje izvija i podiže svoju glavicu, zahvaljujući čemu će jačati mišiće vrata i trupa.
Od najranijeg uzrasta vaša beba će učiti kako da prati objekte koji se pomeraju i to će joj razvijati percepciju dubine, razumevanje vremena i koordinaciju oko–ruka. Zato, kad god ste u prilici, dok je beba na stomaku, lagano kotrljajte loptu s jednog kraja kreveta na drugi. Vodite računa da ona može da isprati vaš tempo kako bi ostala motivisana.

KOTRLJAJTE ZAJEDNO
Čim vaše dete bude u stanju da samostalno sedi s raširenim nogama (oko šestog meseca), možete početi da se dodajete kotrljajući jedno drugom loptu. U početku bi lopta trebalo da bude velika i na naduvavanje, kako bi dete bilo u stanju da je zakotrlja. Kad se igrate na ovaj način, ubrzavate razvoj socijalnih i komunikacionih veština, pošto ovakva vrsta dodavanja zapravo oponaša tok razgovora. Da bismo ovo još plastičnije predstavili, svaki put kad primite loptu, kažite nešto poput: „Zdravo, lopto…“, ili: „Imam te!“, i na taj način podstaći ćete socijalnu interakciju. Uskoro će i vaše dete početi da ispušta zvukove svaki put kad primi loptu.

PREĐITE LINIJU
Bebe uživaju da drže loptu u rukama, a između šestog i osmog meseca biće u stanju da manju loptu prebacuju iz jedne ruke u drugu. Iako vam ova repetitivna aktivnost može delovati dosadno, ona pomaže vašem detetu da stigne do jedne od razvojnih prekretnica – do prelaska srednje linije tela. To je trenutak kad dete konačno počinje da pomera svoje ruke i noge s jedne strane tela na drugu (da prelazi srednju liniju tela). Na taj način se uspostavljaju veze između različitih delova mozga, što učenje čini efikasnijim. Ovo je vitalna veština za uspostavljanje komunikacionih kanala u mozgu i suštinska za razvijanje svesti o sopstvenom telu i mišićni razvoj.

BACANJE JE VAŽNO
Bacanje je veština koja podstiče razvoj krupne motorike. Međutim, pre nego što dete ovlada njome, biće dosta pokušaja koji će se završiti ispadanjem lopte. Prvi put kad zaista uspe da je baci, to će biti slučajno (zato se nemojte iznenaditi ako se narednih deset pokušaja opet završi ispadanjem lopte). Da bi se ova veština zaista savladala, biće potrebno da dete podstičete i ohrabrujete. Između devetog i 12. meseca ono će moći da drži loptu s dve ruke i da je usmereno baci – doduše, to neće stizati do cilja, ali svaki trud se računa. Do druge godine biće u stanju da baci loptu preko ramena, iako ona još neće završavati tamo gde je usmerena. Preciznije bacanje biće moguće tek nakon dve i po godine.

USAVRŠAVANJE HVATANJA
Hvatanje jača koordinaciju oko–ruka, gradi samopouzdanje, sigurnost i svest o sopstvenom telu i pomaže detetu da razume pojam vremena.
U periodu između devetog i 12. meseca dete će moći da prigrli loptu prema sebi. U najranijem uzrastu ono će to činiti celim rukama i neće moći da uhvati loptu šakama pre svoje druge godine (ili kasnije) – što će zavisiti od veličine i težine lopte. Zato hvatanje počnite da vežbate s velikom, laganom loptom na naduvavanje, pa postepeno smanjujte veličinu lopte i povećavajte njenu težinu. Najveći broj dece savlada hvatanje s obe šake do treće godine.

POKRENITE VEŠTINU ŠUTANJA
Šutiranje lopte jednom nogom kod vašeg deteta razvija ravnotežu i koordinaciju, veštine koje će mu pomoći da bolje kontroliše svoje telo. Onog trenutka kad mališan bude mogao stabilno da hoda i da trči, možete početi s „obukom“. Stavite loptu ispred njega i posmatrajte njegove slučajne uspehe. Za dodatnu stabilnost, dok šutira loptu, ponudite mu da vas drži za ruku. Kad potpuno savlada tehniku, vreme je da nastavi da vežba bez oslonca.

7 RAZVOJNIH IGARA LOPTOM
SENZORNA MASAŽA
Korišćenje lopte kao rekvizita za senzornu masažu vaše bebe fantastična je aktivnost koja služi za zbližavanje i zahvaljujući kojoj ćete od prvog dana uživati sa svojom bebom. Izaberite nekoliko lopti različite teksture i lagano ih, na smenu, kotrljajte po bebinom telu kad je budna i smirena. Ova stimulacija razvijaće kod nje osećaj za dodir i graditi joj svest o sopstvenom telu i svetu koji je okružuje.

POGODI ZID
Sedite pored deteta i pokušajte da loptu odbijete od zid tako da ona završi kod vašeg mališana. Sigurno će i on to pokušati da uradi (uz dosta pokušaja i grešaka). Kad vas bude posmatrao kako ciljate i sam se oprobao u tome, počeće da uviđa šta treba da uradi i kako da „nišani“ da loptu prebaci kod vas. Ovo je vredna lekcija o uzroku i posledici, a njegovo učenje preko pokušaja i pogrešaka ovde će biti od suštinske važnosti za rešavanje problema.

NEPLANSKE IGRE
Budite spremni za improvizovanje tako što ćete u tašni uvek imati nekoliko balona. Baloni su savršen rekvizit za savladavanje veštine bacanja i hvatanja, pošto su toliko lagani da njima čak i bebe bez problema mogu da manipulišu. Da biste igru učinili dovoljno sigurnom, preko balona prevucite pamučnu zaštitu i pretvorite ga u laganu loptu, čime ćete ujedno smanjiti rizik od pucanja i gušenja. Ova igračka može da stane u džep i uvek će vam biti pri ruci.

POTPISIVANJE
Pružite priliku svom mališanu da vežba veštinu kotrljanja i razvija kreativnost tako što ćete na papirne tanjire sipati različite boje a ispod toga postaviti veliki komad belog papira (najbolje veličine A0). Neka dete kotrlja lopticu po jednom tanjiru, pa kad pokupi dovoljno boje – neka nastavi kotrljanje po papiru. Podstaknite mališana da isto ponovi i ostalim bojama, kako bi napravilo „sliku“. Slikanje kotrljanjem pomoći će mu da shvati princip uzroka i posledice, a u isto vreme će ga zabaviti.

SUPERSAKUPLJAČ
Dajte detetu mrežicu za ribice, prospite male, raznobojne lopte po podu i pozovite ga da ih mrežicom sakuplja i raspoređuje po kutijama koje ste označili bojama loptica. Na ovaj način dete će učiti klasifikaciju objekata prema određenom kriterijumu (boji), a igru možete napraviti zabavnijom ako uvedete različite zvukove za tačno i pogrešno stavljene loptice.

IZAZOVI
Kad nauči osnovno razvrstavanje po boji, uvedite teže kriterijume. Na primer, crvene loptice treba da sakuplja kašikom i stavlja ih u crvenu kutiju, zelene rukom ubacuje u okruglu činiju, a plave velikom kuhinjskom štipaljkom stavlja u kartonsku dugačku tubu. Dodatno uzbuđenje biće ako uvedete štopericu i merite brzinu kojom sakuplja lopte.

OBARANJE
Mala deca obožavaju da obaraju stvari i zato će vaše čedo uživati ako mu pružite priliku da loptu koristi kao „torpedo“. Napravite zamak od kocaka ili toranj od plastičnih čaša pa pozovite dete da baca ili kotrlja lopte kako bi oborilo „građevinu“. U kasnijem uzrastu možete uvesti čunjeve i kuglati se kao pravi profesionalci.

Više ovakvih tekstova naći ćete u AKTUELNOM broju magazina Mama&Beba.

Magazin Mama&beba u prodaji svakog trećeg meseca. Novi broj potražite na kioscima 5. januara 2020!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije