14.12.2016 Ishrana deteta

Ovo su greške koje roditelji prave u ishrani deteta

Poslušajte savete stručnjaka i izbegnite najčešće zamke u koje upadaju novopečene mame kad je o ishrani bebirona reč.

Guliver/ Getty Images

Guliver/ Getty Images

Za svaku majku najveća je frustracija kad njen mališan odbija da pojede brižno pripremljen i hranjiv obrok. Pažljivo ste izabrali namirnice, uložili trud u pripremu obroka i silno želite da zdravom ishranom obezbedite napredovanje svog mališana, a čvrsto stisnuta ustašca i okretanje glave na stranu sve je što dobijate zauzvrat. Iako znate da deca u ovom uzrastu često postaju izbirljiva i nepredvidljiva kad je o hrani reč, to ne može da vas uteši niti smiri. Pitate se šta biste još mogli da preduzmete. Imajte na umu, šta god da činite da biste privoleli dete da pojede obrok (ili bar jedan njegov deo), pokušajte da izbegnete sledeće greške:

1. PRIMORAVANJE NA JELO

* Zašto to nije dobro? Insistiranje na tome da se pojede baš svaki zalogaj, nakon što mališan počne da odbija hranu, sasvim je prirodna reakcija majki. Ipak, takav metod nije dobra ideja. Vršenje pritiska na dete da pojede ono što mu je posluženo obično izaziva bumerang efekat, čiju cenu ćete vi na kraju platiti. Dete može da počne da povezuje hranu i obroke s nečim neprijatnim – anksioznošću i svađom, što definitivno može da izazove njegovo stalno odbijanje da jede.
* Rešenje: Za početak, duboko udahnite i suzdržite se od bilo kakve reakcije. Vaš mališan verovatno iskazuje prve znake samostalnosti, koji verovatno nisu direktno uzrokovani hranom. Vi ste osoba koja je zadužena za pripremu obroka, ali će dete na kraju odrediti koliko će od pripremljenog pojesti.

2. TESTIRANJE RAZLIČITIH VRSTA NAMIRNICA

* Zašto to nije dobro? Kada dete odbije da pojede jedno jelo, verovatno ćete se potruditi da mu ponudite brojne alternative. U slučaju da mališan neće ni da okusi ono što se spremili za obrok, ponudite mu samo jednu hranjivu zamenu (jogurt i voće). Ako i to odbije, ne vršite pritisak na njega – ješće kad ogladni. Nemojte spremati brojne različite obroke da biste udovoljili svakoj želji i ukusu deteta, jer će vaš život tako pretvoriti u najmanju ruku u ”vođenje restorana”.
* Rešenje: Kada planirate pripremu obroka, uvek se postarajte da se na jelovnik nađe bar jedna stvar za koju ste sigurni da će mališan pojesti. Takođe, imajte uvek pri ruci rezervnu opciju, koju ćete mu ponuditi ako odbije glavni obrok.

3. PREVIŠE ČESTA UPOTREBA KAŠIKE

* Zašto to nije dobro? Ishrana na kašiku omogućava roditeljima bolju kontrolu obroka, a i čistije okruženje. Ipak, previše česta upotreba kašike može da uspori ili zaustavi razvoj deteta. Zato, dopustite mališanu da sam uzima hranu, što garnatuje nered, ali je i korisno. Ovaj metod ishrane olakšava i razvoj motoričkih sposobnosti deteta (koordinacija pokreta ruke i usta), jer dete može da uči na primeru različitih tekstura i ukusa hrane.
* Rešenje: Objektivno, prepuštanje kontrole mališanu zahteva veliko strpljenje. Na početku je bolje da i vi i dete držite kašiku u ruci, što će vam pomoći da mu stavite zalogaj usta dok je ono zauzeto ispitivanjem hrane na tanjiru.

Nastavak teksta na sledećoj strani…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije