11.04.2018 Ishrana deteta

Kad je pravo vreme da beba proba kikiriki?

Alergija na kikiriki česta je među ljudima i uglavnom se ispoljava u detinjstvu, kada prvi put dođemo u kontakt sa proizvodima koji ga sadrže. Međutim, već od šestog meseca (mada najnovije preporuke američkih stručnjaka za ishranu pomeraju tu granicu na četiri meseca) života možete da dajete bebi kašice sa kikirikijem. Mališani koji ranije dođu u dodir sa ovom mahunarkom, imaju mnogo manje šanse da razviju alergiju na nju. Dosad se preporučivalo da roditelji daju deci kikiriki tek nakon prvog rođendana, mada su pojedini pedijtri smatrali da je tri godine optimalan period da se ta namirnica uvrsti u ishranu.

Thinkstock

Nove preporuke:

#Beba treba da proba drugu čvrstu hranu, pre one koja sadrži kikiriki, kako bismo bili sigurni da je dovoljno spremna.

#Bebe iz visokorizične grupe trebalo bi da dobiju hranu koja sadrži kikiriki već u četvrtom ili šestom mesecu života, nakon pregleda lekara koji bi trebalo da pokaže da li prvo probanje ove namirnice treba da se izvede pod lekarskim nadzorom.

#Bebe umerenog rizika, koje imaju blagi ekcem, trebalo bi da počnu da dobijaju hranu na bazi kikirikija oko šestog meseca, kod kuće.

#Izgradnja tolerancije na namirnicu zahteva da se hrana na bazi kikirikija nalazi na meniju tri puta nedeljno.

Inače, alergija na kikiriki predstavlja ozbiljan problem. U Americi pogađa oko dva procenta dece, koja po svaku cenu moraju da izbegavaju ovu namirnicu, zbog po život opasnih reakcija njihovog imunog sistema

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije