08.06.2018 Ishrana deteta

Kako da znate da li je vaše dete dovoljno jelo?

Bebe, mala deca i deca predškolskog uzrasta sami znaju najbolje kada su se najeli!

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Da li je dete dovoljno jelo?

Pravilna ishrana je od suštinske važnosti, naročito u detinjstvu, jer se povezuje sa razvojem mozga, pa čak i mentalnom stabilnošću deteta. Stoga, premali unos hrane može dovesti do toga da dete bude neuhranjeno. S druge strane, previše hrane može biti uzrok ranog nastanka gojaznosti u detinjstvu.

Kako znate da li je vaše dete već unelo dovoljno hrane? U izveštaju portala „New Parent“ navodi se da su stručnjaci saglasni da mališani – bebe, mala deca i deca predškolskog uzrasta – znaju najbolje.

„Decu ne treba učiti koliko da jedu, napisala je Ajlin Bijan, registrovani dijetetičar, autor knjige „Biblija hrane za bebe“. „Ali to morate podržati pokazujući im kako da prepoznaju osećaje gladi i sitosti tako što ćete ih hraniti kada ogladne i dozvoljavati im da prestanu da jedu kada ukažu na osećaj sitosti“.

Ako ste ikada proverili podatke o nutritivnim vrednostima na etiketama prerađene hrane koju kupujete, videli ste da se podaci o kalorijskim i nutritivnim vrednostima zasnivaju na ishrani od 2.000 kalorija. Iako vi možda možete da pojedete predloženu veličinu porcije do kraja, ista porcija možda neće biti odgovarajuća za vašu decu. Imajte na umu da su kalorijske potrebe vašeg deteta veoma različite od vaših.

PROČITAJTE I… Kako pravilno rasporediti jelovnik prema uzrastu deteta?

Obratite pažnju na to da su manjoj deci potrebni mali, a česti obroci. Bebe se, na primer, brzo zasite. One imaju male želuce tako da mogu brzo da se zasite. To znači da ako dete okrene glavu, ono je već sito i zato nemojte da ga terate da pojede još jednu kašiku hrane.

Umesto toga, hranite ga kada pokaže znake gladi i prestanite sa hranjenjem kada okrene glavu. Kako dete raste, počeće da jede više i produžavaće se vreme između hranjenja dok, na kraju, dete ne bude moglo da se hrani u redovnim terminima za obroke.

Veličine porcija se razlikuju u zavisnosti od starosti vašeg deteta, ali imajte na umu da to nije jedini faktor koji treba razmotriti. Kako je napomenuto na portalu „Healthy Children“, starost, apetit i aktivnosti igraju ulogu u određivanju odgovarajućih porcija koje treba poslužiti deci.

Da biste obezbedili da dete dobija ishranu koja mu je potrebna, iznesite na njegov sto zdravu hranu, umesto da ga hranite šećerom i praznim kalorijama.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije