15.02.2014 Ishrana deteta

Kako napraviti domaći jogurt

Jogurt se pravi isključivo od skuvanog, sterilizovanog mleka. Najjednostavnije ga je pripremiti od trajnog (UHT) mleka. Postoji puno načina za pripremu domaćeg jogurta, a ovaj je najjednostavniji.

jogurt

Potrebno su vam:

  • plastična termos boca od dva litra
  • dva litra trajnog mleka
  • 2-3 dl običnog, kupovnog jogurta, po sopstvenom izboru (tzv. starter)
  • mikrotalasna pećnica
  • levak, stakleni bokal od dva litra (prethodno opran vrelom vodom) ili nekoliko sterilisanih tegli

Mleko se sipa u termos i stavi 3-4 minuta u mikrotalasnu da se zagreje na 37-38 stepeni. Zatim se uz mešanje doda „starter“ (jogurt), zatvori se i ostavi da odstoji 6–8 sati. Što je mleko toplije i što duže stoji, to je jogurt kiseliji. Nakon toga pomoću levka prespite jogurt u bokal, poklopite ga i ostavite u frižider. Upotrebite ga u narednih pet dana.

Autor: Life Content




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije