18.06.2018 Ishrana deteta

Kako pobošljati apetit deteta

“Moraš sve da pojedeš!”, samo je jedna od roditeljskih naredbi koje mogu da utiču na kreiranje loših navika u ishrani deteta. Evo kako da naučite mališana da formira zdrave navike i odnos prema hrani.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Poboljšajte apetit mališana

Eksperti smatraju da navike današnje dece najavljuju gotovo sigurnu gojaznost u njihovom kasnijem životu. I ne radi se samo o prekomernoj telesnoj težini, već o posledicama koje ona može da izazove po zdravlje. U prvom redu to su srčana oboljenja i dijabetes.

Dakle, kako da kod deteta stvorite pravilan stav prema ishrani? Jednostavno, ukazivanjem na zdrave navike od najranijeg detinjstva.

BUDITE UZOR DETETU

Iskustvo pokazuje, a istraživanja potvrđuju, da su vaše navike i odnos prema hrani najvažniji faktor u formiranju životnih navika vašeg deteta.

Deca obično odbijaju hranu koju njihove majke ne jedu. Zato je važno da ponudite mališanu širok spektar zdravih namirnica, čak i one koje vi ne volite. Takođe, ako ne želite potpuno da izbacite brzu hranu, slatkiše i gazirana pića iz ishrane svog mališana, ograničite mu količinu, a sami se uzdržite od njihovog konzumiranja u prisustvu deteta (ili još bolje, nemojte ih kupovati!).

NE GUBITE NADU

Za mališane je karakteristično da brzo, i iz krajnje nerazumljivih razloga, menjaju sklonosti prema određenoj hrani. Zato, nemojte da vas začudi ako se neka od njegovih omiljenih namirnica već sutradan nađe na „bljak!“ listi.

Isto tako, nemojte da vas obeshrabri ako mališanova reakcija na nešto što prvi put proba bude negativna. To što se, možda, namrštio i okrenuo glavu od kuvanog kelja, ne mora da znači da će isto reagovati i u budućnosti. Ponudite mu istu namirnicu naredne nedelje ili je pripremite na drugačiji način – možda klinac ne voli barenu šargarepu , ali će zato uživati da gricka štapiće njenog svežeg korena.

PROČITAJTE I… Loše metode „lečenja“ slabog apetita

NE PRETRPAVAJTE MU TANJIR!

Najnovije studije pokazuju da većina trogodišnjaka jede na osnovu apetita (dok ne zadovolji glad), dok potrebu za hranom petogodišnjaka određuje veličina porcije (a one su sve veće!). Dakle, što je porcija veća, mališan će više jesti.

Zato, nemojte mu pretrpavati tanjir, već poslužite manju količinu, a ako dete pojede sve, a još je gladno, ponudite mu „drugu rundu“. Nutricionisti nalažu generalno pravilo: porcija treba da bude veličine detetove pesnice.

ISKLJUČITE TELEVIZOR!

Deca su sklona da, dok prate TV program, konzumiraju hranu iako nisu gladna. Zapamtite: ovo je štetna navika i neće mu doneti ništa dobro. Naviknite dete da jede za stolom i pobrinite se da mu, tokom obroka, ništa ne odvlači pažnju.

BORAVITE NA SVEŽEM VAZDUHU

Statistike pokazuju da određeni broj mališana (oko dve trećine) uzrasta od dve do pet godina ne sprovode dnevni minimum fizičkih aktivnosti. Vašem detetu potrebno je bar sat vremena aktivne igre svakog dana, da bi bilo zdravo i u dobroj kondiciji.

Naravno, i u ovom slučaju, kao i kada je o ishrani reč, važno je da budete dobar primer svom detetu. Smislite aktivnosti u kojima oboje možete da učestvujete, kao što je šetnja parkom, plivanje u bazenu ili se, jednostavno, dobacujte loptom u dvorištu vaše zgrade.

NE PADAJTE NA ŠARENA PAKOVANJA

Jarke boje, privlačne ilustracije, poklon-igračke i likovi iz crtaća koje možete da vidite na pakovanjima namirnica namenjenih najmlađoj populaciji, zaista deluju privlačno. Ipak, privlačnost nije garancija njihove nutritivne vrednosti.

Iako nikada ne treba da držite dete na niskokaloričnoj i ishrani sa smanjenim sadržajem masti (osim ako pedijatar to ne preporuči), uvek treba pažljivo da pročitate listu sastojaka. Mnogi prehrambeni proizvodi namenjeni deci sadrže veliku količinu šećera ili soli, kao i druge aditive, a lišeni su prave hranljive vrednosti.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije