18.06.2018 Ishrana deteta

Kako se rešiti prekomernog unosa šećera

Postoji mnogo istraživanja koja objašnjavaju zbog čega bi trebalo da se rešite navike konzumiranja šećera. Pitanje je kako…

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Deca i prekomerni unos šećera

Ovo su 3 promene koje možete napraviti kako biste izbacili šećer iz svakodnevnice, ne samo privremeno, nego za celi život.

Počnite da čitate etikete

U dokumentarnom filmu “Fed up” objašnjeno je da većina prehrambenih proizvoda sadrži šećer. Takođe treba imati na umu da našem telu ne treba više od 6-9 kašičica šećera dnevno, a većina nas uzme tu dozu za doručak.

PROČITAJTE I… So i šećer u ishrani dece

Da li ste ikada primetili da nema stavke “procenta dnevnog preporučenog unosa” pored količine šećera na etiketi? Prehrambene kompanije ne žele da bude očigledno da jedno gazirano piće ima više od potrebne dnevne doze šećera ili da bi mnoge pahuljice pokazale unos od 100% i više šećera.

Šećer stvara zavist, i što ga više konzumiramo organizam nam ga više traži. Zato smo prebrali po ostavi i frižideru i shvatili da je šećer prisutan u sosu za salatu, krekerima, jogurtima, čak u začinskoj soli. Pobrojan je pod više različitih imena: dekstroza, fruktoza, glukoza, kukuruzni sirup, visoko fruktozni kukuruzni sirup, da ne pominjemo veštačke zaslađivače koje znamo da treba da izbegavamo.

Treba ih izbaciti iz ishrane i potruditi se da se nađe ili napravi alternativa, bez unosa šećera. Najbolje mesto odakle treba početi je osloboditi se svih malih mogućnosti za unos šećera u organizam, tako da kada jedete šećer budete svesni toga i možete da ograničite količinu.

Počnite da jedete masti

Marketing prehrambenih proizvoda može biti veoma varljiv. Neke etikete promovišu da prozvod ima “niski sadržaj masti”, ali lista sastojaka uključuje transmasti koje mogu da zapuše arterije. Dobre, zasićene masti pomažu da se osećate duže sitim i mogu da suzbiju žudnju za šećerom. One takođe pružaju dobre omega 3 masne kisjeline koje sprečavaju i bore se protiv mnogih bolesti.

PROČITAJTE I… Vodič za kupovinu šećernih proizvoda za decu

Tako da sledeći put kada poželite slatku poslasticu zamenite je šakom sirovih orašastih plodova ili malo crnih maslina. Drugi dobri izvori su: kokosovo ulje, avokado, žumance i organski puter. Možete dodati bilo šta od ovih namirnica u doručak kako biste pravilno započeli dan ili ih koristiti kao grickalice tokom dana da vas prođe glad.

Promenite pića koja pijete

Ovo je teško, zato što smo skloni da popijemo dnevnu dozu unosa šećera koju smemo da pojedemo, ako ne i više. Ovo počinje od samog jutra kada dodajemo šećer u kafu ili pijemo đus uz doručak.

Ako pijete gazirane sokove ili “tečnu smrt” – prestanite. Zaljubite se u vodu. Nosite flašicu vode sa sobom gde god da pođete. Iscedite nekoliko kapi voćnog soka u nju kako bi dobila ukus ako želite, ali izazovite sebe da pijete polovinu svoje težine u mililitrima, svaki dan. Ako čekate da ožednite, prekasno je. Razmišljajte o vodi kao o čišćenju i osvežavanju celog organizma.

Ove tri jednostavne promene mogu proizvesti izuzetne rezultate kada se primenjuju dosledno.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije