01.02.2016 Ishrana deteta

Kako stvoriti pravilne navike u ishrani dece

Svaki roditelj za svoje dete želi, pre svega dobro zdravlje, a onda i uvek srećno i nasmejano dečje lice. Kada je pravilna ishrana u pitanju, kod roditelja se često javlja nedoumica. Na umu uvek treba imati da dete svesno i nesvesno radi ono što mu se pokaže. Ali, kako usmeriti decu da poštuju principe pravilne ishrane ako ih sami ne poštujemo?

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock


Kada je pravilna ishrana u pitanju, lični primer (roditelja) biće najbolja “škola” za naše dete, bez obzira na to što će nas povremeno možda uhvatiti i u ”nedozvoljenim aktivnostima” (grickanje čokolade u neprimerenim satima). Kako se sami odnosimo prema hrani, tako će i naša deca. Nažalost, stvorilo se uverenje da zdrava hrana nije ukusna, a sve “zabranjeno” jeste. “Slatki ili slani grehovi” su takođe dozvoljeni, a uz adekvatnu pripremu ne moraju uvek biti nezdravi. A zašto bi i bili?

Prvi korak ka promeni “loših” navika u ishrani je jasno definisanje motiva i postavljanje cilja. Ovde je to zdravlje roditelja i dece. Da bi se izmene lakše podnosile, potrebno je:
* biti iskren prema sebi i svome detetu,
* napraviti listu dozvoljenih i nedozvoljenih jela i namirnica,
* odrediti vreme kada se ipak mogu konzumirati inače “zabranjeni elementi”.

Dok se i sami ne vratimo na pravi put, možemo se koristiti sledećim trikovima:

Ograničite diskusiju

Nije baš najbolje govoriti o svim dijetama koje upražnjavate ili o izbegavanju određenih namirnica. U protivnom, deca mogu steći izuzetno negativno mišljenje o onome što su radila do tada i otići u drugi ekstrem (anoreksija, bulimija). Pogotovo su osetljive devojčice (a sve je više i dečaka) koje tek ulaze ili su već u pubertetu jer im se dešavaju velike fizičke i mentalne promene. Pojedine negativne komentare povremeno je korisno zadržati za sebe.

Uživajte u momentu, ali umereno

Bez obzira na kojoj ste restriktivnoj ishrani, pokažite svome detetu da još uvek možete uživati u specijalnim momentima, koji doduše ređe, uključuju i ograničenu količinu “zabranjenih šećernih i masnih bombi”. Neće se ništa strašno desiti ako tada “zgrešite” uz polovinu nekada uobičajene porcije slatkiša.

Ostatak teksta pročitajte na sledećoj strani…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije