19.04.2015 Ishrana deteta

Mama ima temperaturu: Da li prekinuti dojenje?!

???????????????????????????????

Jedno od najčešćih pitanja novih majki jeste šta se dešava kada se dojilja prehladi. Da li je neophodno prekinuti dojenje ukoliko majka ima temperaturu, i koje lekove je moguće piti u tom periodu. Dajemo vam odgovore na ova pitanja:

Da li se prekida dojenje ako majka ima temperaturu?
– Dojenje se ne prekida ako majka dobije temperaturu, ali se svakako preduzimaju koraci u lečenju majke, a po preporuci lekara. Čak i kada je temperatura visoka preko 39*C ne prekida se dojenje. Važno je obratiti pažnju na stanje majke i kako se oseća, kao i pronaći uzrok povišene temperature kao i preduzeti korake u lečenju. Uzeti antipiretike samo ako je temperatura iznad 38,5*C. Povećati unos tečnosti .Obavezno se javiti lekaru!

Da li majka sme da pije antibiotike i analgetike ako doji bebu?
– Antibiotici jesu savremena sredstva u borbi protiv infekcija i u tom smislu nijedna druga supstanca ne može da se meri sa njihovim terapijskim efektom. To su generalno bezbedni lekovi za upotrebu, ali sa antibioticima treba biti oprezan, jer je uzimanje ovih lekova vrlo ozbiljna stvar i lekar je taj koji određuje terapiju. Uzimanje ovih lekova napamet, međutim, smanjuje mogućnost izlečenja, čime se pomaže razvoju rezistentnih bakterija, koje napadaju najslabiju populaciju. Antibiotici, analgetici, gvožđe, vitamini, dozvoljeni su dok majka doji, ali u uobičajenim dozama. U grupu lekova koji su bezbedni u toku dojenja spadaju i antipiretici (paracetamol, ibuprofen),

Pre upotrebe lekova treba obavezno konsultovati lekare.
– Ukoliko majka mora da uzima lek koji je kontraindikovan u periodu laktacije treba dojenje privremeno prekinuti. Samo neki antibiotici su kontraindikovani u toku dojenja (tetraciklini, baktrim, hloramfenikol) zatim tuberkulostatici, citostatici, neki hormoni.

Izvor: NunaNai.rs
Foto: Thinkstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije

Bebin omlet

14.03.2017 Ishrana

Obrok za decu stariju od godinu dana. [caption id="attachment_111712" align="alignnone" width="490"] Foto: Guliver/Thinkstock[/caption] Sasto...

pročitaj još