27.10.2015 Ishrana deteta

Organska hrana u ishrani odojčadi

Za ishranu odojčeta pored pravilne pripreme i upotrebe određenih namirnica svakako je bitan i njihov kvalitet u uzgoju, čuvanju, eksploataciji i načinu dolaska do vas i vaše bebe kao krajnjih korisnika.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Organska – bio proizvodnja hrane je ona proizvodnja koja daje tržištu prirodnu hranu koja je proizvedena i pripremljena bez upotrebe hemijskih sredstava ne samo u primarnoj proizvodniji (bez veštačkih đubriva, hemijskih pesticida i insekticida) nego i bez upotrebe hemijskih dodataka u njenoj preradi. Pesticidi u hrani su posebno nepoželjni u hrani za decu jer su mala deca sklonija poremećajima razvoja izazvanih pesticidima zbog ubrzanog rasta i metabolizma.

Takođe, mala deca, posebno ona najmanja, unose proporcionalno velike količine hrane po kilogramu telesne težine pa samim tim i te štetne materije s njom. Upotreba organske hrane, zbog svega navedenog, svakako najviše ima smisla kod odojčadi do godinu dana jer je tada njihov imuni sistem posebno osetljiv i ranjiv.

Odlomak iz knjige „Kuvarski Dnevnik bebe Marte“ – autor dr med. Marije Mandić

Sve informacije u vezi sa ovom knjigom možete potražiti na facebook stranici www.facebook.com/kuvarskidnevnikbebemarte kao i putem e-maila: [email protected] ili na telefon 024/524-884 ili 063/593-068

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije