16.11.2015 Ishrana deteta

Top 6 namirnica koje pomažu u borbi protiv dijabetesa

Jedna od najvažnijih stvari kod osoba obolelih od dijabetesa je primena adekvatne ishrane. Pogledajte koje namirnice su najdelotvornije u borbi protiv bolesti od koje sve veći broj ljudi, ali i dece, oboleva:

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Bademovo ulje
Delotvorno je kao i maslinovo ulje, avokadovo ili kikiriki ulje.

Naučni dokazi:
Samo malo bademovog ulja svakog dana dovoljno je za suzbijanje dijabetesa. Mononezasićena ulja dobijena od badema, maslina i avokada dobra su za smanjenje lošeg holesterola (LDL) bez negativnog uticaja na dobar holesterol (HDL). “Dvoje od troje dijabetičara umre od srčanog napada ili infarkta, zato je važno da vaše srce bude zdravo, a ova ulja će vam u tome pomoći”, savetuje doktorka Barbara Alan.

Šta treba da izbegavate:
Ulja u čijem sastavu se nalaze zasićene masti, trans masti , kao i hidrogenizovana ili delimično hidrogenizovana ulja.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Losos
Delotvoran je kao skuša, brancin i iverak.

Naučno dokazano:
Losos je odličan izvor proteina, ali sadrži i nezasićena i antiinflamatorna (antiupalna) ulja koja deluju protiv insulinske rezistencije. Losos je takođe bogat izvor omega 3 masnih kiselina, zdravih masti koje smanjuju rizik od srčanih bolesti, upale i poboljšavaju otpor insulina.

Šta treba da izbegavate:
Lososa iz Atlantskog okeana, srebrnog lososa, kao i kraljevski losos.

Crni pasulj
Delotvoran je kao leblebija, sočivo i grašak.

Naučno dokazano:
U nedavno rađenom istraživanju kod ljudi koji imaju dijabetes tipa 2 i koji su dnevno jeli grašak, leblebiju i crni pasulj zabeležen je smanjen nivo šećera u krvi, kao i regulisan krvni pritisak. Teorija je da vlakna usporavaju apsorpciju vašeg tela na šećer i poboljašavaju osetljivost na insulin. Sto grama crnog pasulja sadrži skoro pet grama rastvorljivih vlakana, što smanjuje apsorpciju holesterola i masti u krvi.

Šta treba da izbegavate:
Ne biste smeli da prekuvate crni pasulj. “Previše toplote uništava vlakna”, objašnjava Rasa Kazlauskajt, endokrinolog na Univerzitetu u Čikagu i dodaje da bi pasulj trebalo da bude kuvan al dente.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Batat ili slatki krompir
Delotvoran je kao brokoli, koštunjavo voće, jaja, žitarice.

Naučno dokazano:
Preporučljiv je za ishranu dijabetičara zbog niskog glihemijskog indeksa. Sadrži hrom koji stabilizuje nivo šećera u krvi.

Šta bi trebalo da izbegavate:
Dok kuvani batat ima poželjan (nizak) glihemijski indeks, pečenom se drastično povećava i bolje ga je izbegavati.

Kelj
Delotvoran je kao bobičasto voće, raštan, spanać i blitva.

Naučno dokazano:
Kelj sadrži dijetna vlakna, što smanjuje nivo holesterola i održava nivo šećera u krvi što je značajno za osobe koje su obolele od dijabetesa. Na ovaj način pozitivno utiče i na kardiovaskularni sitem. Osim toga, kelj sadrži obilje vitamina (A, C, K, B6) i minerala (Mangan, Bakar, Kalcijum, Kalijum).

Pročitajte i… Dijabetes kod dece: Šta sve roditelji treba da znaju o šećernoj bolesti

Šta treba da izbegavate:
Kelj ne bi trebalo da dinstate na puteru ili orahovom ulju, jer ćete na taj način smanjiti njegova delotvorna svojstva.

Heljda
Naučno dokazano:
Nijedna druga žitarica ne sadrži tolike količine mineralnih sastojaka kao što su kalijum, fosfor, kalcijum, a nisu zanemarljive ni količine magnezijuma, natrijuma i gvožđa. Zbog prisustva velike količine rastvorljivih vlakana u sebi, heljda je korisna kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2.

Šta treba da izbegavate:
Heljdu je u borbi protiv dijabetesa najbolje piti kao čaj. Od heljdine prekrupe može da se sprema zdrava i ukusna kaša, koja spada u vrhunske dijetetske proizvode.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije