16.06.2016 Ishrana deteta

Zaboravite kašice – novi način uvođenja čvste hrane u bebinu ishranu

Među roditeljima širom sveta postoji novi trend kad je u pitanju uvođenje čvrste hrane u bebinu ishranu, a to je da se kašice preskaču i da se odmah prelazi na pravu hranu. Otkrivmo vam sve što treba da znate…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Kad beba napuni šest meseci pored majčinog mleka počinje da jede i čvrstu hranu i to u obliku kašica. Mnogi roditelji širom sveta smatraju da je pasiranje hrane za decu potpuno nepotrebno. Naime, oni tvrde da su kašice bezukusne i da je neophodno da dete oseti različite teksture hrane čim pre je moguće.

S druge strane za ovakav način ishrane oni se pored svih ostalih razloga zalažu jer tvrde da je mnogo lakše za mamu da bebi daje hranu koju jedu ostali ukućani. Možda vam davanje komada jabuke šestomesečnoj bebi zvuči kao čista ludost to je upravo ono za šta se zalažu roditelji koji ne podržavaju kašice. Princip je jednostavan. Deca uglavnom počinju jesti krutu hranu od trenutka kad mogu da sede što je obično oko šestog meseca, a vi sve što treba da uradite jeste da bebi umesto da meljete, pasirate ili seckate hranu na sitne komadiće date krupnije komade hrane koje će moći cuclati i na kraju krajeva sa kojom će se moći igrati.

Poenta priče je da vi ne hranite bebu, već da se beba hrani sama. Beba će zubićima pokušati kidati zalogaje, a ne treba da vas plaši da će odgristi veliki komad jer sa strane nauke beba ne može odgristi veliki komad hrane sve dok nije u stanju da ga sažvaće i proguta.

Kad je u pitanju sveže povrće, nephodno ga je pre nego ga date bebi, kratko blanširati u kipućoj vodi ili na pari da bi bilo mekše. Započnite sa kuvanim slatkim krompirom ili paprikom, to su sjajne namirnice za upoznavanje sa čvrstom hranom. Takođe, možete bebi dati hranu koja je sama po sebi mekana, kao što su avokado ili banana.

Ovakav način ishrane je svojevrstan proces učenja. Na ovaj način beba istražuje, uči da sama uzima hranu i donosi je do svojih usta što je od velikog značaja. Eksperimentisanje sa različitim teksturama hrane takođe ima svoje prednosti. Pratite ritam svoje bebe i dajte mu hranu kad je ono spremno da je proba. Izrežite sve na veće komadiće i stavite na sto ispred deteta. Dete će probati gotovo sve što se nalazi na tanjiru. Za početak pokažite bebi na primeru šta treba da radi, ali ne da ga vi hranite već da uzmete komadić i pojedete.

Ovo je sjajan način da olakšate sebi pripremu hrane za bebu, ali i da naučite bebu da se sama hrani, što će joj u budućnosti biti od velike koristi. Deca koja su hranjena na ovaj način uglavnom ne prave probleme oko jela, i mala je verovatnoća da ćete za njima trčati sa šerpicom po stanu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije