Kako ishranom pobediti kandidu kod mališana

Kandida kod dece može da predstavlja veliki problem. Zato je neophodno da se mališanu ojača imunitet pravilnom ishranom i izbace namirnice koje pogoduju njenom razvoju. Evo naše preporuke…

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Kandida je uobičajeni stanovnik crevne flore, ali se u određenim uslovima namnoži i počinje da pravi probleme – najčešće u crevima, ali neretko i u usnoj duplji. Njenom razmnožavanju pogoduje česta upotreba antibiotika, loš imunitet i nezdrava ishrana koja sadrži mnogo šećera.

Ukoliko se namnoži u crevima, dolazi do pojave probavnih tegoba i proliva. Kada je reč o naseljavanju usne duplje, kandida se obično manifestuje čestim kašljucanjem, neprijatnim zadahom, belim naslagama na jeziku. Još neki od simptoma koji mogu da se povežu sa prekomernim brojem ove gljivice u organizmu su: pad koncentracije, umor, osip na koži (naročito kod beba), bolovi u mišićima.

Kandida kod dece
Kada se kandida javi kod dece, to može da predstavlja veliki problem. Neretko se kao rezultat individualne reakcije deteta na hranu, konzervanse i hemikalije – što može da bude povezano sa gljivičnom infekcijom, javljaju teškoće u učenju, razdražljivost, čak i depresija.

Naučno je dokazano da kandida može da utiče na ponašanje deteta, pa se ponekad takvim mališanima pripisuje dijagnoza hiperaktivnog poremećaja. U nekim slučajevima, čak i u pozadini autizma stoji infekcija kandidom, jer njeno prekomerno razmnožavanje u crevima dovodi do produkcije toksičnog šećera, čije je dejstvo na nervni sistem veoma nepovoljno – on dovodi do blokiranja centara u mozgu koji su zaduženi za pažnju i govor.

Kako otkloniti uzrok problema?
Lečenje medikamentima u slučaju kandide često nije dovoljno efikasno, jer se ne tretira uzrok koji je doveo do problema. Zato je neophodno da se detetu ojača imunitet pravilnom ishranom i izbace namirnice koje pogoduju razvoju kandide: na prvom mestu šećer i sve namirnice koje ga sadrže, kvasac, industrijske grickalice, sokovi, mleko i mesne prerađevine. Ishrana treba da bude bazirana na svežem povrću, voću – naročito kiselom (limun, grejpfrut), integralnim žitaricama, mesu, ribi, jajima, beskvasnom integralnom hlebu, probiotskom jogurtu. Med može ponekad. Od napitaka, u obzir dolaze voda, limunada bez šećera, kombuha i nezaslađeni biljni čajevi. Poželjna je i upotreba jabukovog sirćeta, kao i propolisa (ukoliko dete nije alergično), belog luka i začinskog bilja. Zvuči nemoguće da mališana odviknete od slatkiša… ali, verujte da se upornost isplati, i da će nakon četiri-pet dana apstinencije imati mnogo manju želju za tim „slatkim zlom“. Kada se kandida iskoreni, slatkiše možete da mu dajete umereno, ali nikako svaki dan.

Tekst: Sandra Živanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije