Ko vam čuva decu? Jak imunitet!

Infekcije respiratornog sistema predstavljaju najčešće infekcije u pedijatrijskoj populaciji od kojih deca u proseku obole 4-7 puta godišnje, dok ona koja borave u dečijim kolektivima (jaslice, vrtići, škole…) značajno češće.

Respiratorne infekcije se veoma brzo šire, jer se prenose kijanjem, kašljanjem ili neposrednim kontaktom obolelih sa zdravim osobama. Najčešće su virusnog porekla, uglavnom traju kratko, protiču bez komplikacija i ne zahtevaju primenu antibiotika.

Iako su najčešće bezazlene i prolaze bez komplikacija, akutne respiratorne infekcije, ipak remete svakodnevni ritam cele porodice. O zdravlju treba misliti na vreme, povesti računa o prevenciji, ojačati imunitet, posebno sada, kada je sezona respiratornih infekcija pred nama.

Poznato je da je imuni sistem odbrambeni sistem koji štiti organizam od štetnih uticaja različitih agenasa iz spoljašnje sredine. Ono što se manje zna je da su creva najveći organ imunog sistema čoveka, jer se u njihovom zidu nalazi preko 70% ukupnog broja imunih ćelija organizma. Zbog toga je crevna mikrobiota, koju čine milijarde korisnih (probiotskih) bakterija prirodno nastanjenih u crevima, veoma važna za pravilan razvoj organizma.

Održavanjem prirodnog balansa crevne mikrobiote jača se imunitet deteta. U tu svrhu se danas sve više koriste sinbiotici (ProbioKid immuno) – preparati koji predstavljaju kombinaciju probiotskih bakterija i prebiotika.

Kontinuiranom primenom ProbioKid immuno dokazano se smanjuje učestalost respiratornih infekcija, učestalost upotrebe antibiotika, pojava povišene telesne temperature, kašlja, rinoreje (sekrecije iz nosa) i broj dana odsustva dece iz kolektiva.

Ništa ne treba da bude važnije od detetovog zdravlja, ali i od zdravlja cele porodice. Kako bolesno dete nije za kolektiv, dodatni problem može predstavljati i čuvenje bolesnog deteta pogotovo ako su roditelji zaposleni, te odsustvo sa posla roditeljima može stvoriti i dodatni stres. Sada, kada je sezona respiratornih infekcija u punom jeku, moramo misliti o imunitetu naših najmlađih. Jer, decu nam mogu pričuvati baba i deda, tetka, sestra, dadilja, komšija… ali svakog dana decu čuva jedino jak imunitet.

Saveznik u toj borbi nam svakako može biti ProbioKid immuno, jer uz ProbioKid immuno virusima je odzvonilo.

Mr ph spec. Jelena Šteković

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije