20.02.2010 Dete Razvoj bebe

Naučite dete da spava: SAN je osnova razvoja

Što duže traje ratovanje oko spavanja, to će deca više histerisirati, pa imajte na umu da se prepirka neće isplatiti već mirna strategija.


Deca najčešće izbegavaju spavanje jer se boje da će nešto propustiti, zbog straha od mraka, mokrenja u krevet ili zato što su se zaigrala. Ako takve i slične probleme rešite, a dete i dalje odbija da ide u krevet, verovatno iskušava svoju moć. Odlazak na počinak za njega će postati još jedna mala arena u kojoj će pokušati da prevlada svim taktikama, uključujući plač, histeriju i objašnjavanje, smatra Džejms Leman, dečji terapeut. On predlaže da takvo ponašanje shvatite kao detetovo odbijanje i upoznavanje odgovornosti. Roditeljski zadatak je, smatra Leman, da nauče dete kako da se obuzda kroz svladavanje odgovornosti, a ne kroz male igrice moći. Mala deca nezadovoljstvo odlaskom u krevet iskazivaće frustracijom jer se ne znaju da ga kontrolišu, pa im počinak treba učiniti što prijatnijim i smirenijim.

Pre spavanja

Pola sata pre, naka vlada mir
Ugodan odlazak na spavanje ne znači slatkorečivost, kaže Leman, nego uspostavljanje mira. Sve igrice ugasite, a na televiziji odaberite program sa lepim i umirujućim sadržajem pola sata pre odlaska u krevet. Nemojte da lupate u kuhinji, popravljate nameštaj, a braća i sestre takođe bi trebalo da budu tiši.

Deca mugu da uključe alarm
Školsku i decu koja idu u vrtić naučite da aktiviraju alarm na satu ili mobilnom telefonu pošto legnu u krevet. Tako će se postupno da se upoznaju sa svojim odgovornostima i ustajati na vreme.

Deca mogu da imaju alarm

Čitanje umiruje i daje izbor
Pola sata pre spavanja prigušite svetla. Deci do 11 godina pre spavanja možete da dozvolite i čitanje. To će ih umiriti, koncentrisati na sadržaj i smiriti misli od dana na izmaku. Čitanje im takođe pruža i mogućnost izbora zbog čega će izbegavati prepiranje. Ipak, pazite na sat i na pravovremeni odlazak na spavanje.

Starija deca – mobilni odlaže san
Deca starija od 11 godina odlaze u krevet na vreme, ali tada nastave da se zabavljaju pisanjem poruka ili zvanjem prijatelja. Problem nastaje ako ne mogu da se probude na vreme za školu.

Bez elektronike do jutra
Ako je dete ujutro preumorno i teško ustaje jer ostaje budno zbog pisanja poruka, igranja igrica i sl., moraćete da mu iznesete svu elektroniku iz sobe na neko vreme. Ne ostavljajte mobilni na polici, nego ga držite u ruci. U suprotnom, možete da budete sigurni da će ih „prokrijumčariti“. Vratite ih poštose dokažu.

Provera, ali nakon kucanja
Poželjno je da proverite stariju decu pošto odu da legnu. Pokucajte i pitajte da li možete da uđete. Ako kažu „ne“, recite da ćete se vratiti za pet minuta. Tako ćete im pokazati da vas brine kako provode vreme i da vam je stalo do njihovog zdravlja i sigurnosti. Čitanje i lagana muzika takođe mogu da pomognu da lakše zaspu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Prethodna vest

Sledeća vest

još iz kategorije