16.03.2014 Dete

Ne kupujte igračke na crno!

Ilegalna prodaja igračaka u Srbiji ugrožava bezbednost dece, kao i rad legalnih trgovaca i proizvođača i njihove zaposlene, upozorili su specijalizovani trgovci u Privrednoj komori Srbije.

igracke

S obzirom na to da je velika ekonomska kriza u Srbiji, roditelji sve više pribegavaju kupovini jeftinijih igračaka, nemajući svest o tome koliko ta igračka može da bude opasna„, izjavio je predsednik novoosnovane Grupacije trgovaca na veliko i malo igrama i igračkama Darko Popović.

Kako je naveo, veliki problem je to što inspekcije ne kontrolišu mesta na kojima se igračke stalno prodaju na crno – tezge i „buvljake“, ali zato i po više puta mesečno kontrolišu pojedine radnje legalnih lanaca, otvoreno govoreći da to čine jer na tim
mestima mogu „da se naplate“.

Popović je naveo da procena crnog tržišta ne postoji budući da se roba „uvozi u kontejnerima, bez kontrola“, ali da je po njegovom mišljenju crno tržište u ovom trenutku možda i veće od legalnog.

Crno tržište svuda postoji, pa i u zemljama EU, ali tamo nije toliko veliko, naveo je on, dodajući da će u Srbiji i zbog pristupanja EU morati da se preduzmu mere za suzbijanje te pojave.

Na pitanje zašto su igračke u Srbiji skuplje nego u drugim zemljama, Popović kaže da je tržište manje, te je viša nabavna cena, ali su veće i carinska stopa i druge dažbine.

Cilj novoosnovanog udruženja PKS je da se poboljšaju poslovanje i kvalitet robe na tržištu, da se Srbija dodatno približi standardima EU, kao i da se rešavaju problemi poput crnog tržišta.

Predstavnica Biroa za saradnju sa EU PKS Gordana Tiodorović je rekla da će najviše uticaja na trgovce igračkama uticati „Poglavlje 1“ iz pregovora sa EU, o slobodnom prometu robe.

Ona je najavila da se za treće tromesečje ove godine planira donošenje pravilnika o deklarisanju igračaka i proizvoda za decu i odojčad.

Izvor: Beta

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije