Ne tepajte detetu…

… i ne dozvoljavajte drugima (bakama, dekama, tetkama, strinama…) da pričaju tako s njim. Suprugovi roditelji svakodnevno su upotrebljavali iskrivljene reči u razgovoru s našim Teom, npr. “sjatko” umesto slatko, “jepo” umesto lepo, “luckaj” umesto ručkaj… Osim što su nepravilno izgovarali reči, trudili su se da zvuče što umiljatije, pa im je i boja glasa bila neprirodna.

Na moje molbe da ne čine to, nego da počnu normalno da pričaju s njim, pravdali su se kako mu nesvesno tepaju. U nekom momentu sam se predala i pustila ih da pričaju kako hoće, zbog čega sam se kasnije silno pokajala. Naime, njihovo svakodnevno tepanje negativno se odrazilo na Teoov govor – iako je već predškolac, ni danas ne priča tečno, pa ga vodimo kod logopeda. Ali nisam ponovila grešku – pre pola godine rodila sam Ivu i rekla sam im da je neće viđati ako ne budu normalno pričali s njom. Naravno, nisam to ozbiljno mislila, samo sam htela da ih zastrašim. Ali upalilo je. Zato svim mamama savetujem da zauzmu čvršći stav kad je tepanje u pitanju jer to nije bezazlena stvar, napisala je Jelena S. iz Sombora.

Drage mame, ukoliko i vi imate neki savet koji želite da podelite s nama, slobodno nam pišite na mejl: mama&[email protected]

Više vesti naći ćete u AKTUELNOM broju magazina Mama&beba!

Novi broj potražite na kioscima 5. marta!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Foto: Thinkstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije