23.05.2014 Dete

Neću u vrtić i tačka!

Što uraditi kada dete svakodnevno protestuje zbog odlaska u vrtić? Otkrijte uzrok takvog ponašanja, a zatim ga pokušajte rešiti.

sulky angry child

Razumljivo je da roditelji odvode dete u vrtić jer ga nema ko čuvati dok su oni na poslu i jer žele da nauči da funkcioniše u kolektivu, ali nakon što dete stigne kući, treba da mu posvete što više vremena.

Neretko se događa da tokom sedmice najmlađi provode veoma malo vremena s roditeljima. To se, nažalost, često odnosi i na vikend, kada roditelji pokušavaju obaviti kupovinu, počistiti kuću i opet nemaju vremena za decu koja tada provode vreme s bakom ili dadiljom… Nije ni čudo što se onda deca bune zbog odlaska u vrtić. Čini im se da su upravo odlasci u vrtić krivi za nedovoljno druženje s roditeljima, za čim toliko žude. Ostaju emocionalno neispunjeni i njihova tuga je iz dana u dan sve veća. Tada se trude da se dosete kako da ostanu kod kuće i zadrže bar jednog roditelja uz sebe.

Jednom kad otkriju da mama može da ostane s njima kod kuće kada su bolesni, moguće je da se požale na bolove ili neke druge poteškoće i kad ih ne budu stvarno osećali… Deca se snalaze kako znaju i umeju te često pogrešno zaključuju zašto roditelji nisu stalno prisutni.

Dete, na primer, može postati nesretno ako u vreme kad dobije brata ili sestru krene u vrtić. Može pomisliti da ga roditelji odvode u vrtić samo da bi više vremena mogli da provode s mlađim detetom. Zato nemojte dete upisati u vrtić odmah nakon rođenja bebe, nego nekoliko meseci pre ili kasnije.

Pružite detetu dovoljno pažnje i ljubavi. Nastojte što češće komunicirati s detetom. Za to nije potreban nikakav poseban povod. Jednostavno, razmenjujete misli i osećanja – time ćete produbiti odnos i stvoriti još veću bliskost. Tako će vaše maleno znati da ga cenite i volite, da je vaša ljubav bezuslovna.

Nastojte da vreme koje posvetite detetu bude ispunjeno kvalitetnim sadržajima, što je puno važnije od količine zajednički provedenog vremena. Nakon što stigne kući iz vrtića, porazgovarajte s njim o tome što mu se tog dana dogodilo, poigrajte se zajedno i neka oseti da je centar vašeg sveta. Često ga hvalite i govorite mu koliko ga volite. Ono mora u svakom trenutku znati da ga mama i tata vole najviše na svetu.

Izvor: Index.hr

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije

Čitajte deci naglas

06.01.2017 Dete

Čitanje naglas je ključna metoda za razvijanje čitalačkih navika i postizanje uspeha u školi, kao i sticanje znanja i veština, smatraju pedagozi. O...

pročitaj još