08.10.2013 Dete

Nikud bez mame!

Vaše dete plače svaki put kada se, čak i nakratko, odvaja od vas? Ne brinite, preterana vezanost za blisku osobu normalna je faza u sazrevanju mališana. Pomozite mu da što bezbolnije prođe kroz taj period

nikud bez mame

Svako dete prolazi kroz fazu posebne vezanosti za roditelje, pogotovo za majku. Kad god mama izlazi iz kuće mališan negoduje, ponekad vrlo glasno i burno, a u njenom odsustvu neutešno plače. Kako da pomognete svom detetu da što bezbolnije prođe kroz ovaj period?

Zašto se tako ponaša?

Deca stvaraju blisku emocionalnu vezu sa onima koji se o njima najviše brinu – najčešće sa majkom, ali se mogu vezati i za oca, baku ili dadilju. Istraživanja pokazuju da novorođenče prepoznaje miris mleka svoje majke i da u prvih nedelju-dve svog života čak podražava njenu mimiku.

Novorođenče

Novorođenčetu majka predstavlja ceo svet, ali kasnije postepeno počinje da posmatra okolinu i otkriva druge ljude, kao i sve ostalo što ga okružuje. Značajna faza u razvoju započinje oko sedmog meseca, kada je beba u stanju da razlikuje poznata lica od onih koja su mu strana.

Preokret u osmom mesecu

U osmom mesecu javlja se strah od nepoznatih ljudi i beba će se privijati uz uz roditelje svaki put kad se u njenom okruženju pojavi neko koga ne viđa svakog dana, ali i kad se nađe na mestu koej joj je strano ili čuje nove zvuke. Dete se u naručju majke oseća sigurno, ali mu je važna i njena reakcija – na osnovu njenog ponašanja osetiće da li je nepoznata osoba OK ili nije. Psiholozi takođe ističu i takozvani “problem separacije”, kada svaki pokušaj odvajanja deteta od majke (ili druge osobe s kojom je povezano) u stresnim situacijama, kao što su bolest, nepoznata okolina ili strani ljudi, osoba, izaziva burnu reakciju i protest. Roditelji se, ne znajući da se radi o normalnoj fazi u razvoju mališana, često iznenade reakcijama deteta pošto ranije u takvim situacijama nije pokazivalo strah, a sada se odjednom grčevito drži za mamu ili čak preplašeno vrišti. Neretko se dešava da majka ili otac silom pokušavaju da navedu dete da pristane da ga u naručje uzme nepoznata osoba, govoreći mu “Zašto se bojiš (ili stidiš), pa neće ti teta ništa…”. Roditeljima je pomalo neprijatno što je njihovo dete tako stidljivo, bojažljivo ili neprijateljski raspoloženo prema drugima, pa pokušavaju da ga opravdaju, što je potpuno nepotrebno.

Mama je glavna

U ovoj fazi razvoja dete prihvata i uvažava samo majku (ili osobu koja se stalno brine o njemu), pa se očevi često osećaju odbačenima jer dete ne želi ni da im priđe kada dolaze kući s posla, kao da ih ne poznaje. Takvo ponašanje posebno pogađa bake i deke kad dolaze u posetu (ako dete ne živi s njima), ali sasvim je pogrešno to zameriti detetu ili majci “koja ga na to podstiče”, previše ga je razmazila”, ili je „preterano popustljiva”. Mališan to ne radi namerno niti se tome može naučiti, ovo je samo jedna od stepenica ka sazrevanju njegove ličnosti.

Najjača veza na svetu

Preteranu vezanost primetićete prvi put u uzrastu između šest i devet meseci. U toj fazi razvoja beba polako postaje svesna toga da joj je neko izuzetno važan i oseća veliku nesigurnost ako ta osoba nije uz nju. Počinje da shvata da roditelji negde odlaze, ali i da će se i vratiti. Oko prvog rođendana, dete postaje samostalnije, ali se kod mnogih mališana zavisnost od roditelja javlja oko treće godine (kada kreću u vrtić) i oko sedme, kada polaze u školu.

Čim primetite prve znake takve zavisnosti, pomozite detetu da savlada situaciju kojoj nije doraslo, što će ojačati njegovo samopouzdanje Nemojte da brinete da će se mališan koji deluje „kao da je pupčanom vrpcom vezan za vas“ razviti u nesigurnu i plašljivu osobu. Potrebno je samo da budete strpljivi, hrabrite ga i sačekate da to prođe.

Povratak na posao

Ovo je najbolniji period i za dete i za mamu. Neke žene uspevaju da produže porodiljsko bolovanje, ali većina majki mora da se vrati na posao. Najbolje bi bilo da se mesec-dva ranije pripremite za prvo razdvajanje od svog čeda. Ako ste angažovali bebisiterku, ili će dete čuvati baka, potrudite se da ta osoba što češće dolazi kod vas da bi se zbližila sa mališanom i zadobila njegovo poverenje. Kada primetite da dete rado sedi u krilu te osobe i igra se sa njom (a da pritom ne obraća pažnju na vas), znajte da je veza među njima uspostavljena i da ćete mirno moći da se vratite na posao. Bilo bi dobro kada biste mogli da se dogovorite sa svojim šefom da prvih mesec-dva radite pola radnog vremena, dok se dete sasvim ne navikne na to da je “mama na poslu i da će se brzo vratiti.”

Preterana povezanost

Fizičko odvajanje od roditelja nije jedini razlog zbog kojeg se dete oseća nesigurno i reaguje plačem ili negodovanjem. To se dešava i kada je bolesno, izloženo buci, okruženo nepoznatim osobama, ili novom okruženju, a u takvim situacijama instinktivno traži utočište u naručju bliske osobe. Najgore što možete učiniti u tom slučaju jeste da ga prisilite da se ponaša “normalno” i “zrelo”. Mnogo je bolje zagrliti dete, porazgovarati s njim, ohrabriti ga i pokazati mu da razumete kako se oseća. Vladajte situacijom i nemojte reagovati naglo, jer će se mališan osetiti još nesugurnije i ugroženije.

Autor: Life Content
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije