29.11.2014 Dete

Obratite pažnju: Šta govore prvi crteži

Na prve crteže svojih mališana, većina roditelja se samo nasmeje i odmahne rukom, a ne shvata da oni mnogo toga poručuju o karakteru, potrebama i osećanjima.

prvi crtezi

Želju za crtanjem deca pokazuju čim napune dve godine, pa u tom uzrastu počinju da „kradu“ olovke sa stola i raduju se kredama. To je dobar znak da mentalno napreduju, a prve povučene linije im pomažu da razviju motoričke sposobnosti. Posle treće godine, mališani ulaze u fazu simboličkog crtanja i svet oko sebe stavljaju „na papir“. Psiholozi kažu da je to doba kada bi roditelji trebalo da obrate pažnju na crteže.

Psiholog Antun Trstenjak smatra da linije i figure govore o samokontroli i racionalnosti, a njihova pozicija o sebičnosti i ambicioznosti, dok boje otkrivaju emocionalni život crtača.

Kada se linije seku pod oštrim uglom, mališani su hrabri i nestašni. Impulsivni klinac je prepoznatljiv po haotičnim crtama i predmetima razbacanim na sve strane, dok kreativac voli krugove. Veselo dete najviše koristi žutu ili narandžastu boju, a nezadovoljno i tužno tamne nijanse. Sunce na slici je znak da teži pozitivnoj energiji, dok sumorni oblaci upozoravaju da u glavici „deponuje“ loše misli ili brige. Čudovišta ili zmije mogu da ukažu na plašljivost.

Ono što mu ne prija i što ne voli, mali slikar ne crta čak ni kada ga neko zamoli. Nemojte da se iznenadite ako na njegovom crtežu porodice nema mlađeg brata ili sestre, to je jasan pokazatelj da je ljubomoran na njih. Ako ga roditelj tuče, obično ga slika sa krupnim šakama ili bez ruku, a najčešće prvo crta omiljenog člana porodice. Poznato je da mališan uveličava osobe i stvari koje voli.

Dakle, koliko god vam dečji crteži izgledali kao obične „škrabotine“, na koje ste svakako ponosni, preporuka stručnjaka je da o njima malo razmislite. Ne zaboravite da vam deca, posebno ona introvertna, nešto poručuju.

Izvor: 021.rs, M.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije

Čemu se deca smeju

05.03.2018 Dete

Deca smisao za humor u najranijem uzrastu “kopiraju” od roditelja, a kasnije ga nadograđuju kroz iskustva. Važno je razviti ga pravovremeno jer mož...

pročitaj još