08.09.2013 Dete

Prednosti i mane sajber generacije

U današnje vreme, život bez kompjutera gotovo je nezamisliv. Ova elektronska sprava postala je dostupna svima, a deca počinju da je koriste već od najranijeg uzrasta. To, naravno, ima svoje dobre, ali i loše strane…

kompjuter1

Deca koja rastu uz računar često znaju mnogo više od svojih roditelja. Provode sate i sate igrajući video igrice ili surfujući internetom, i u tome nema ničega lošeg. Međutim, sedenje za kompjuterom može da ima i štetne posledice koje na vreme treba uočiti i, ukoliko je to moguće, sprečiti.

Deluje na mozak

Ako se pravilno i umereno koristi, računar predstavlja pravi „prozor“ u svet, pored toga što je najveći izvor zabave za decu već od četvrte-pete godine života. Međutim, svako preterivanje može da bude štetno po emocionalni i psihički razvoj deteta, kao i po njegov mozak koji je još uvek u razvoju. Zato je veoma važno da od samog početka uspostavite stroga pravila za korišćenje kompjutera. Najpre, ograničite vreme koje dete dnevno sme da provede ispred ekrana.

Ometa fizičku aktivnost

Prvi i najvažniji problem je to što dete predugo sedi za kompjuterom i time skraćuje vreme koje provodi napolju baveći se nekom fizičkom aktivnošću (igranje loptom, trčanje, vožnja biciklom…). Ukoliko dete provede za računarom sat vremena dnevno, to ne bi trebalo da predstavlja problem, ali ako to čini satima i to mu predstavlja jedinu zabavu, onda morate da reagujete jer će se, u suprotnom, to negativno odraziti na razvoj deteta, pre svega, na mišiće, vid, zglobove i psihu.

kompjuter2

Naporno je za oči

Usled prečeste upotrebe kompjutera posledice trpe najpre oči, zatim kičma, vrat, leđa i ruke. Zbog titranja ekrana, višesatno gledanje u monitor imaće negativne posledice po vid deteta. Da biste to sprečili, učinite sledeće:

  • Monitor ne sme da bude preblizu, a postavite ga u visini detetovih očiju.
  • Na monitoru ne bi trebalo da bude odbleska svetla.
  • Slova na ekranu moraju da budu dovoljno velika da dete može da ih pročita sa određene razdaljine.
  • Vazduh u prostoriji, u kojoj dete sedi za računarom, ne sme da bude previše suv, niti zasićen nadražujućim supstancama kao što je, na primer, duvanski dim.

Pazite na držanje

Nepravilno sedenje deci stvara veće probleme nego odraslima jer njihova koštana i mišićna struktura još uvek nisu dovoljno formirane. Najčešći problemi koji se javljuju jesu nepravilno držanje tela i bol u leđima. Zato, nabavite stolicu sa naslonom za leđa koji može da se podešava, pa je namestite tako da detetu, dok sedi za kompjuterom, leđa budu ispravljena.

I ruke trpe…

Dok dete igra video igre, najviše koristi ruke. U „žaru borbe“ ono stalno čini iste, brze pokrete na tastaturi ili mišem, što može da izazove bol u zglobovima šake. Veoma je važno da roditelj nadzire dete dok ono boravi za kompjuterom i da ga opomene da promeni položaj ukoliko je počelo da se krivi na jednu stranu.

Prednosti kompjutera

To što smo u prvo naveli mane upotrebe računara, ne znači da on nema i svoje prednosti. Svesni smo činjenice da ovo elektronsko čudo nudi mnogo više mogućnosti od televizije i da je današnjoj deci kompjuter zanimljiviji od bilo čega drugog. Ukoliko pravilno koristi računar i ne preteruje u njegovom korišćenju, dete na taj način može da nauči mnogo korisnih stvari.

Internet

Na internetu postoji veliki broj dečjih sajtova sa prelepim slikama biljnog i životinjskog sveta, tako da više ne morate da kupujete skupocene enciklopedije samo da biste detetu pokazali kako izgleda neka životinja ili biljka. Osim toga, zajedno možete da „putujete“ svetom, „krstarite“ morima, „posećujete“ istorijska mesta i da „otkrivate“ tajne okeana i mora. Mogućnosti interneta su ogromne i one pomažu detetu da lakše sagleda svet oko sebe.

kompjuter3

10 SAVETA RODITELJIMA

Ako imate kompjuter, teško ćete sprečiti dete da ga koristi, ali zato možete da preduzmete određene mere kako bi negativne posledice po njegovo zdravlje sveli na minimum.

1. Kompjuter nipošto nemojte da postavite u dečju sobu jer će vam biti teže da dete nadzirete dok sedi za njim.
2. Ukoliko i sami koristite kompjuter, objasnite detetu osnovne pojmove o njegovim mogućnostima. Nabavite neki program za crtanje, pa naučite dete da ga koristi.
3. Ako koristite internet, pokažite detetu kako da dođe do sajtova koji mu pružaju mogućnost da boji određene slike ili da rešava mozgalice. Sedite sa njim za kompjuter, zabavite se i vi. naš preslog je sajt www.zvrk.co.yu.
4. Unapred dogovorite sa detetom kada i u koje vreme sme da koristi računar. Na primer, neka to budu dani kada je napolju ružno vreme, ali ni tada ne duže od sat vremena. Kada je lepo vreme, privolite ga da određeno vreme provede u šetnji ili baveći se nekim sportom, pa mu tek onda dozvolite da se „odmori“ uz kompjuterske igrice.
5. Proverite kakve video igre igra vaše dete. Umesto agresivnih igara koje potenciraju nasilje, ponudite mu one u kojima je potrebno i malo „mućnuti“ glavom, a ne samo stiskati tipke.
6. Da bi dete učilo slova, napišite mu neki jednostavan, kratak tekst na papiru, pa mu dajte da ga samo otkuca na kompjuteru.
7. Ne dozvolite da dete igra video igrice neposredno pre spavanja. Ova aktivnost podiže nivo adrenalina u krvi što može negativno da se odrazi na detetov san. Umesto toga, pročitajte mu lepu priču ili zajedno pogledajte ekranizaciju neke bajke na video-kaseti.
8. Vodite računa da dete ne koristi kompjuter dok vi niste kod kuće. Pošto je gotovo nemoguće da ga u tome sprečite, zaštitite šifrom ulaz u sistem, koju detetu, naravno, nećete otkriti.
9. Ne dozvolite detetu da surfuje internetom bez vašeg znanja i nadzora, jer bi moglo da „naleti“ i na sajtove čiji sadržaji nisu primereni njegovom uzrastu.
10. Ako dete želi da pogleda neki film koji je snimljen na DVD-ju, recite mu da ne sedi preblizu monitora, već ga namestite na propisnu razdaljinu.

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Prethodna vest

Sledeća vest

još iz kategorije

Zašto deca lažu?

12.12.2014 Dete

Nema roditelja koji se bar jednom nije suočio sa činjenicom da njegovo dete, iz bilo kog razloga, “zaobiđe istinu”. Laž kao posledica maštan...

pročitaj još