22.01.2014 Dete

Previše televizije trajno oštećuje mozak deteta

Dugotrajno gledanje televizije može trajno da promeni i oštetiti strukturu mozga deteta. Zbog toga treba ograničiti boravak ispred ekrana na najduže 120 minuta dnevno.

gledanje televizije

Stručnjaci stalno upozoravaju koliko je sedenje ispred TV-a štetno po fizičko i mentalno zdravlje, a možda će biti shvaćeni ozbiljno posle studije naučnika iz Japana.

Oni su pratili navike dece i otkrili da prekomerno gledanje TV-a može trajno da promeni i oštetiti strukturu mozga deteta. U studiji je učestovalo oko 300 ispitanika starih od pet do 18 godina, koji su, u proseku, gledali TV dva sata dnevno.

Magnetna rezonanca njihovog mozga ukazala je na promene u polarnim regijama i to kod onih koji su najviše vremena provodili ispred ekrana. Imali su više sive mase u prednjem delu mozga, što nije dobro jer se to povezuje sa nižom verbalnom inteligencijom.

U tim prodručjima primećeno je istovremeno i kortikalno stanjivanje, kao i povećanje obima sive mase, a rezultat toga su strukturalne promene u mozgu. Naučnici su zbog ovih saznanja istakli da bi deci trebalo ograničiti gledanje televizije na 60 do najduže 120 minuta dnevno.

Izvor: novosti.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije