05.06.2018 Rastemo i učimo

Evo koliko je važno da u deci probudite ljubav prema sportu

Fizička aktivnost je naročito važna za decu, dok im se telo formira, pa bi roditelji trebalo da urade sve kako bi zavoleli sport…

Foto: Pixabay/Free Images

Foto: Pixabay/Free Images

Važnost sporta u životu deteta

Deca sada prave „velike planove“ za leto, školarci se tome posebno raduju, a oni mlađi će se odmoriti od obdaništa. Sada je trenutak da osmislite načine na koje će se zabaviti i rekreirati, ne dozvolite im da naredne mesece provedu ispred TV-a i kompjutera.

PROČITAJTE I… Kako izabrati idealan sport za dete?

Fizička aktivnost je naročito važna za decu, dok im se telo formira, pa bi roditelji trebalo da urade sve kako bi zavoleli sport. Sada se stvaraju zdrave navike, koje će ih pratiti tokom života. Rekreacija utiče na pravilan razvoj organa i kostiju, jača mišićnu srukturu, pojačava kapacitet pluća, doprinosi gipkosti i boljem osećaju ravnoteže. Osim toga, podstiče razvoj motoričkih sposobnosti i koordinaciju pokreta, poboljšava pamćenje i koncentraciju, jača imunitet i smanjuje rizik od gojaznosti. Fizički aktivni su stabilniji u emocionalnom i psihičkom pogledu, druželjubiviji, timski igrači, uporniji, ambiciozniji, ali i manje agresivni.

Važno je da mame i tate daju primer, pa da zajedno vežbaju, plivaju, šetaju, voze bicikl, rolere. Slobodnim danima obavezno idite u prirodu, a ukoliko imate dvorište, napravite deci „poligon za vežbanje“, sa improvizovanim spravama koje će da preskaču, penju se po njima i zaobilaze ih. Vremenom dodajte nove ili menjajte raspored postojećih. Vodite ih na bazen, košarkaške i odbojkaške terene za najmlađe i potrudite se da zavole sve sportove, bez obzira na to kog su pola. Što više probaju, lakše će otkriti u čemu su najbolji.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije