29.03.2021 Rastemo i učimo

Imajte vremena za čitanje

Trudite se da od svakog dana “uštinete” bar 15–20 minuta za čitanje mališanu. Jer, ovom aktivnošću raspirujete mu maštu, bogatite fond reči, oplemenjujete dušu…. Ako vam trebaju preporuke interesantnih knjiga za najmlađi uzrast, evo šta  „Propolis books“ izdvaja za nаredni period.

Foto: Propolis books

Škola za vukove, Karolin Rok, Gregoar Mabir
Ovo je idealna slikovnica o Vuku Vučiću koji se raduje polasku u školu, zamišljajući kako će naučiti da čita, piše i lepo se druži. Međutim, u školi za vukove neke druge stvari imaju primat i cene se. Tamo je važno biti što glasniji, što jači, što prodorniji. To je u suprotnosti sa likom našeg Vučka. Njegovi roditelji se neizmerno raduju što će njihov sin naučiti da zavija, da se tuče i da se usvinji kad jede… što, uostalom, rade svi mali vukovi! Vučko se, međutim, ne uklapa. Za prijemni ispit u školi za vukove potrebno je pokazati komisiji najgori deo sebe. Odnosno, najbolji. Zavisi od ugla posmatranja. Različit je za vukove i ostale šumske životinje.
Potrebno je umeti potući se. Što više mljackati i umusaviti se dok jedeš, bacajući ostatke na pod. Vređati druge. Kinjiti manje i slabije od sebe. Ma, kinjiti sve oko sebe. Škola za vukove uči male vukove kako da budu nevaspitani, a u vučjem svetu to je veoma cenjena osobina. Naš Vučko ne želi da bude nevaspitan. Ne želi da se tuče, mljacka, vređa druge. Mama Vučinela, tata Vučina i sin Vučko ne dele iste vrednosti na početku priče. Za roditelje, obrazovanje je, nesporno, vrlo važno. Ali vučje obrazovanje. Roditelji svakog vuka oduševljeni su kada vide da je njihovo dete postalo jedan loše odgojen i nevaspitan vuk. Roditelji našeg junaka će biti iskreno razočarani što njihov jedinac nije uspeo da se upiše u školu za vukove. Sve dok ne počne da im čita slikovnice pred spavanje. Knjiga za uživanje u dogodovštinama buntovnog vučića, o značaju obrazovanja i lepih manira u životu svakog deteta. Pardon, vuka.

Foto: Propolis books

Vuk koji je ispao iz knjige, Karolin Rok, Gregoar Mabir

Ova slikovnica odlična je za ravoj i podsticanje empatije kod mališana. Radnja prati vuka kog ne žele da prihvate junaci ostalih knjiga, pa se ne ophode uviđavno prema njemu. Kroz empatiju sa vukom deca upravo usvajaju ispravne obrasce ponašanja, najpre prema drugarima, a onda i prema nepoznatoj osobi u nevolji.  „Vuk koji je ispao iz knjige“ bio je inspirišuć za brojne čitalačko-kreativne radionice s decom.

Izdavačka kuća „Propolis books“ poklanja po jednu slikovnicu „Škola za vukove“ i „Vuk koji je ispao iz knjige“ čitateljki koja prva pošalje svoje podatke (ime, prezime, adresu i broj telefona) na mejl mama&[email protected]
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije