22.09.2016 Rastemo i učimo

Kako prevazići problem noćnog mokrenja?

Sa tri i po godine uglavnom deca više ne mokre u krevet, a što su stariji sve je veći procenat onih koji uspevaju da uspostave kontrolu bešike. Međutim, kod neke dece dolazi do slabijeg razvoja bešike, pa se može desiti da dođe do noćnog mokrenja… Šta tada uraditi?

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Uzrok može biti i genetika, ukoliko je jedan od roditelja imao isti problem u detinjstvu. Takođe, razlog može biti i uznemirenost, strah, nesigurnost, neki neprijatan događaj u porodici…

Kako se moje dete oseća zbog ovog problema?
Dete će verovatno osećati stid ili neigurnost zbog toga što je mokrio u krevet. Neki mališani se zbog toga povlače u sebe, depresivni su, dok su drugi ravnodušni. Međutim, u oba slučaja ne žele da bilo ko sazna za njihov problem i trude se što bolje da ga prikriju.

Kako roditelji prihvataju problem noćnog mokrenja?
Ukoliko je vaše dete preraslo pelene, sigurno ćete se veoma zabrinuti ukoliko se desi da se vaš mališan u toku noći upiški u krevet.
Međutim, vi ste ti koji treba da uvere mališana da je to problem sa kojim će se zajedno izboriti. Nikako ne treba mališana kažnjavati, rugati mu se, ismevati, jer noćno mokrenje je problem koji osim što veoma brine roditelje, utiče i na samopouzdanje deteta.

Kako mogu da pomognem detetu?
Neki od saveta kako da pomognete mališanu da se izbori sa ovim problemom su:
• Fokusiranje na problem! Izbegavajte da namećete detetu osećanje krivice ili da ga kaznite zbog toga. Ne zaboravite da dete ne može da kontroliše noćno mokrenje, a kažnjavanje ili nametanje osećanja krivice samo mogu da pogoršaju problem.
• Budite strpljivi i pružite podršku mališanu. Što češće ga ohrabrujte i nemojte praviti problem svaki put kada se dete u toku noći upiški u krevet.
• Uvedite pravilo u kući da je zabranjeno zadirkivanje! Izbegavajte da diskutujete o problemu noćnog mokrenja pred ostalim članovima porodice i naravno nikom nemojte dozvoljavati da dete zadirkuje zbog toga.
• Podstaknite osećaj odgovornosti kod deteta. Pomozite detetu da shvati da je sam kriv za ono što se desilo, a ne vi, ali naravno objasnite mu da želite da mu pomognete da zajedno prebrodite ovaj problem. Za početak, neka vam mališan pomogne u čišćenju nereda.
• Olakšajte čišćenja. Da bi ste smanjili „štetu“ koju dete napravi nabavite čaršafe koji se brzo suše ili još bolje vodootporne prostirke za krevet.

Da li se može sprečiti noćno mokrenje?
Osim što je veoma važno da roditelji budu najveća podrška detetu, postoji još nekoliko stvari kojih se treba pridržavati kako bi se smanjio broj „nezgoda“:
• Redukujte unos tečnosti. Nemojte detetu davati ništa da pije 2 sata pre spavanja.
• Neka vaše dete još jednom ode u toalet pre nego što legne u krevet.
• Umesto fokusiranja na to da je važno da vaše dete ostane suvo tokom noći, veoma je važno da shvati da je važno da tokom noći ustaje i ide u toalet ako oseća potrebu.
• Obezbedite uslove da dete ima slobodan prolaz do toaleta. Sklonite sve stvari na koje bi mogao da se povredi ili ostavite svetlo upaljeno u hodniku. Takođe, možete u sobi ili hodniku da ostavite nošu.
• Nagradite dete kada ostane suvo tokom noći ili kad se samo probudi i ode u toalet. Međutim, treba biti oprezan jer sistem nagrađivanja uspeva kod neke dece, dok kod druge nema nikakvog efekta.
• Razmislite o korišćenju pelena. Nemojte ništa raditi bez prethodne konsultacije sa lekarom, jer mnogi stručnjaci savetuju da se nikako ne stavljaju pelene jer se dete u tom slučaju ne motiviše da odlazi u toalet u toku noći.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije