02.05.2015 Rastemo i učimo

Pametnica: Internet aplikacija za svako dete!

Svaka mama zna koliko truda i rada ulaže u svoju decu u njihov što bolji emocionalni, kognitivni i motorički razvoj. Posebno puno ulaganja traže i djeca sa posebnim potrebama, ali mame heroji sa svojom decom, uprkos nekim lekarskim prognozama naprave neverojatan napredak.

Urednicu Irenu Orlović mama devojčice sa teškoćama u razvoju, upravo je izniman napredak njene kćerkice podstaknuo da osmisli inovativnu aplikaciju kao pomoć svim roditeljima u radu s decom.

?????????????????????????????????????????????????

Uz pomoć internetske aplikacije „Pametnica“ koju je osmislila Irena Orlović možete skinuti materijale za edukativne igre koje podstiču razvoj djeteta. Ovaj inovativni razvojno-podsticajni program zamišljen je tako da roditelji i pedagozi preuzimaju materijale na svoj računar, štampaju ih i izrađuju u predloge za igre sa decom.

Ideju za inovativnu aplikaciju dobila je kroz rad sa svojom ćerkicom, koja ima poteškoće u razvju. Iako su lekari dali ‘mračne’ prognoze, zahvaljujući predanom radu na detetovim emocionalnim, kognitivnim i motoričkim sposobnostima u ranoj formativnoj fazi ostvaren je izniman napredak.

Deca najbolje uče igrom, a kad sam uvidela da na tržištu nedostaje kvalitetnih i cenom pristupačnih stimulativnih igara koje podstiču rani intelektualni razvoj, došla sam do ideje da napravimo Pametnicu. Projekat se temelji na naučnim istraživanjima koja govore da inteligencija nije u potpunosti nasledna, već dobrim delom zavisi o ranoj stimulaciji. U utrastu do 7. godine života razvije se čak 70% neuronskih veza (sinapsi) odgovornih za intelektualne sposobnosti. Razdoblje do 7. godine najvažnije je za razvoj mozga budući da se u tom periodu mozak najintenzivnije razvija i oblikuje kroz iskustvo, a izostanak rane stimulacije može uzrokovati određene razvojne teškoće i otežano savladavanje školskog gradiva’, objašnjava autorka Pametnice.

Materijali su pomno osmišljeni uz pomoć vrhunskih stručnjaka iz određenih područja te kvalitetno grafički oblikovani, uz originalne ilustracije. Deo materijala temelji se na učenju dr. Ranka Rajovića, koji jača funkcionalno znanje i razvija kreativno mišljenje. Web-aplikacija Pametnica dobila je nagradu stručnog žirija Zagrebačke banke u kategoriji ‘Moja kreativna crta’, čija je svrha podsticanje kreativne industrije.

Pametnica je namenjena deci već od 3. godine života, koja igrom razvijaju potrebne veštine za bolji kasniji uspjeh.

Autor: Zadovoljna.hr
Foto: Thinkstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije