Vežbanje govora sa decom
10.05.2023 Rastemo i učimo

Vežbanje govora sa decom kod kuće: Šta treba da radite?

Ponekad deci treba više vremena da razviju svoje govorne veštine. Međutim, to ne treba da vas brine, ali svakako da vežbanje govora sa decom kod kuće ne može da škodi.

Vežbanje govora sa decom: Šta treba da radite?

Ključ za povećanje jezičkih veština vašeg deteta je prilično jednostavan. Ograničite tehnologiju, prilagodite jezik i dopustite da proces bude neuredan. Deca najbolje uče kroz interakcije zasnovane na igri, a mnoge jezičke mogućnosti mogu se stvoriti pomoću predmeta koje već imate u svom domu. Evo nekoliko načina na koje možete da vežbate govor sa svojom decom.

Opisujte sve

Veoma je važno da opisujete sve što vidite ili što dete radi. Pričanje o detetovim radnjama pomaže da on razume svoje okruženje. Veoma je važno koristiti kratke direktne fraze koje mogu lako da shvate i prihvate. Jednostavne fraze pomoći će vašem detetu da razume osnove jezika. Složeniji pojmovi se mogu učiti kasnije kada dete bude bolje razumelo jezik. Izbegavajte to da kažete detetu: „Reci [šta god želite da kaže]“. U redu je ako vas dete ne oponaša.

Sklonite tehnologiju

Istraživanja pokazuju da provođenje više od dva sata dnevno pred ekranima može imati negativne efekte na kogniciju deteta i to posledično odlaže usvajanje jezika. Ona je odlična za obrazovanje, ali u umerenim količinama. Preporučljivo je da dopustite deci da se igraju opipljivim predmetima i igračkama.

Vežbanje govora sa decom: Nemojte im činiti sve dostupnim

Ako dete može sve samo da uzme, onda nema potrebe da razgovara. Ako vam vaše dete pokazuje šta želite da mu dodate, recite mu šta je to na šta pokazuje. Obezbedite prostor tako da dete mora da komunicira sa vama.

Uključite decu u dnevne rutine

Deca vole da budu uključena u odrasle aktivnosti. Ako vam dete pomaže u kućnim poslovima kao što su pranje veša i kuvanje, to je sjajan način za poboljšanje govornih veština. Dajte detetu jednostavna uputstva koja treba da sledi i u kratkim frazama opisujte šta radite.

Koristite igračke otvorenog tipa

Za vežbanje govora, igračke otvorenog tipa su one koje se mogu koristiti na različite načine u različitom dobu. Na primer, blokovi se mogu koristiti za izgradnju kule ili zamka, kao telefon ili kao automobil za vožnju po tepihu. Ovakav tip igrački podstiče kreativno razmišljanje i povećavaju veštine pretvaranja.

Društvene igre i fizički aktivne igre

Društvene igre i igranje sa loptom su odlične za rad na strpljenju i zahtevima. Pojednostavite društvene igre da bude prilagođeno njihovom uzrastu, ali ovakve aktivnost, ne samo da poboljšavaju govorne veštine već i uče decu sportskom ponašanju.

Vežbanje govora sa decom: Iskoristite vreme kupanja

Kupanje može biti još jedna sjajan način da se vežbanje govora sa decom pretvori u igru. Donesite razne igračke, pevajte pesmice i razgovarajte sa detetom u igri pretvaranja. Ovo je takođe dobar način da dete pamti jezičke veštine.

Dakle, ako vaše dete sporija usvaja ove veštine, nemojte brinuti. Igrajte se sa njima i na taj način ćete najlakše vežbati govor sa njima.
fizkes/GettyImagesPlus

još iz kategorije