06.07.2015 Rastemo i učimo

Zabrinjavajuće: Ko kontroliše sadržaj knjiga za mališane?

Zbog vica koji je neprimeren za najmlađe, knjiga za decu “Šale za male” zabrinula je roditelje širom Srbije, koji se sa pravom pitaju ko kontroliše šta će se naći u dečijim knjigama.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Nije svaka knjiga za decu, ali u dečijoj knjizi ne očekujete vic koji ima seksualnu konotaciju. Kada roditelji na tako nešto naiđu pitaju se ko kontroliše sadržaj knjiga za decu.

„Mama ne zna ko je tata, a broj onih koji bi mogli da budu poredi se sa brojem trnja u žbunju“ – roditeljima nije smešno kada na takav vic naiđu na prvoj strani knjige za decu.

„Vi spoljnog nekog kontrolora nemate, ne možete ni da ga imate, ko bi to bio?“, kaže Anđelka Ružić iz „Kreativnog centra“.

Tako je odgovornost na autoru i izdavaču. Pisac može da napiše sve što bi po njegovom mišljenju deci moglo da bude zabavno, ali i što bi knjigu dobro prodalo. Pitanje je samo smeju li se deca lascivnim šala?

Njima verovatno može biti smešna, ja verujem da mnogi od njih pričaju međusobno slične šale, druga je stvar da li odrasli treba da im takve šale i ponude“, kaže socijalni psiholog Dragan Popadić.

U tom odnosu ponude i tražnje malo ko čini se vodi računa šta nam deca čitaju. Neki izdavači tvrde da oni uvek konsultuju stručnjake.

„Da li je to psiholog, pedagog, učitelji, nastavnici, sama tema određuje saradnika“, objašnjava Anđelka Ružić iz „Kreativnog centra“.

Ako roditelji već dođu u neprijatnu sitauciju, pa deca pročitaju ono što nije za njihove uši, nema povlačenja.

„Da ne daju značaj u smislu prihvatanja takvih lascivnih komentara, sadržaja, kao nečemu što je legitimno i u redu“, navodi psiholog Milja Krivokuća.

Izgleda da ni knjiga više nije bezbedna zona!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije