01.03.2018 Rastemo i učimo

Zašto je značajno redovno meriti visinu deteta?

Redovna provera i merenje visine deteta su od vitalnog značaja za njegov razvoj i moraju se obavljati sa velikom preciznošću kako bi taj značaj bio i iskorišćen. Visina je vrlo dobar pokazatelj dečijeg zdravlja, razvoja, ishrane kao i da li dete reaguje na određene terapije.

Foto: Poxabay/Free Images

Foto: Poxabay/Free Images

Zdravo odgajano i emotivno sigurno dete raste optimalnom stopom. Slabiji rast može biti znak poremećaja koje zahteva dijagnozu i, eventualno, terapiju. Redovno merenje visine dece može pomoći u ranoj dijagnozi problema. Minimalni intervali u merenju ne bi trebao da budu manji od tri meseca jer mnoge bolesti ne izazivaju vidljive simptome i slab rast može negde biti prvi ili jedini indikator problema.

Zašto je važno pravilno merenje?
„Pravilno merenje je bitno, jer ako imate grešku i odstupanje 1 do 2 cm u prethodnom merenju onda ćete imati veliku grešku i naći ćete se u jednoj zamci da li je dete zbilja zaostalo u rastu ili nije.
Posle druge godine života, sistematski pregledi se obavljaju jednom godišnje, besplatni su, pedijatri su dostupni na teritoriji cele naše države, merenje je krajnje jednostavno, sestre i pedijatri su dovoljno obučeni da pravilno izmere decu i da procene, na osnovu ucrtavanja u kartu rasta, da li dete pravilno raste i da li treba preduzeti nešto u ispitivanju eventualnog zaostatka u rastu.“, objašnjava Dr.Kosić.

Nedelja podizanja svesti o značaju normalnog rasta kod dece
Treća nedelja septembra posvećena je podizanju svesti o značaju normalnog rasta kod dece, obeležava se širom sveta u okviru globalne kampanje pod nazivom Children’s Growth Awareness week, tokom koje se aktivno govori o problemu poremećaja rasta koji najčešće nastaje kao posledica nedostatka hormona rasta, izuzetno važnog hormona za zdravlje dece.

Osim što utiče na linearni rast kostiju, hormon rasta ima niz značajnih uloga u metabolizmu, a njegov nedostatak može prouzrokovati srčane, imunološke, probleme sa kostima, plućima i nije samo estetski problem, već problem koji može da utiče na sveobuhvatno zdravlje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije