Dečja seksualnost
14.04.2023 Razvoj deteta

Dečja seksualnost: Šta je normalno da deca rade?

Dečja seksualnost ne treba da bude ništa zabrinjavajuće. Sasvim je normalno da deca ispituju i pokušaju da razumeju kako njihovo telo funkcioniše. Ipak, postoje određene situacije kada treba da odreagujete.

Šta je dečja seksualnost?

Osećaj prijatnosti sa sopstvenim telom i seksualnim identitetom je deo zdravog razvoja vašeg deteta. Normalno je da deca pokazuju seksualno ponašanje koja odgovara njihovoj starosnoj grupi. To uključuje masturbaciju, radoznalost o sopstvenom telu i telu druge dece i kasnije istraživanje seksualnosti. Možete im pomoći u tome tako što ćete otvoreno razgovarati sa njima.

Normalno seksualno ponašanje kod dece

Već od prvih nedelja, sve bebe će dodirivati i istraživati svoje telo. Normalno je da uživaju u zadovoljstvu fizičkog kontakta, uključujući i lepe osećaje kada maze svoje genitalije. Roditelji često ne očekuju ovakvo ponašanje i to čini da se osećaju uznemireno ili neprijatno zbog toga. Međutim, bebe nemaju osećaj stida. Ovaj osećaj stiču tokom odrastanja. Veoma je važno da ne mešate svoje mišljenje i vrednosti o seksualnosti sa onim što je normalno ponašanje dece.

Masturbacija

Masturbacija takođe predstavlja zdrav deo razvoja. Ona može doprineti budućem seksualnom zdravlju vašeg deteta. Kada malo dete masturbira, najbolje je to ignorisati ili se ponašati taktično. Kako dete odrasta, roditelji mogu pomoći u tome da dete to treba da radi nasamo. Između 5 i 9 godine, vaše dete će verovatno postati skrivenije prilikom samododirivanja.

Neka deca masturbiraju više od druge, a neka deca uopšte ne masturbiraju. Moguće je da to rade jer ime je potrebna uteha, iz dosade ili umora ili jednostavno jer to čini da se osećaju dobro. Međutim, kada deca masturbiraju isključujući druge aktivnosti to može ukazivati na to da se osećaju nesrećno, uznemireno ili da su pod stresom i možda će im biti potrebna stručna pomoć.

Seksualna radoznalost

Kada deca dođu do faze da pitaju i uče imena za stvari, ona će postati radoznala o polnim razlikama. Naučite ih tačnim nazivima za ove delove tela. Deca treba da budu upoznata sa razlikama u genitalijama i oblicima tela muškarca, žene i dece.

Dečja seksualnost: Seksualne igre

Skoro sva deca se u nekoj fazi bave seksom. Nekad sa decom istog pola, a nekad sa decom suprotnog pola. Najčešća je igra : „Ti mi pokaži svoje, a ja ću ti pokazati svoje“ sa prijateljem približno istog uzrasta. Oni istražuju svoja i tela druge dece. Deca obično ovo rade u kratkim vremenskim periodima. Odrasli uglavnom mogu da ignorišu, ali ako vam je neprijatno, zamolite ih da se igraju nečeg drugog. Međutim, učinite to tako da dete ne oseća stid ili krivicu.

Imitacije i fantazija

Deca vole da imitiraju. Roditelji su ponekad zabrinuti kada dečak pokazuje sklonosti prema igri sa barbikama ili drugim stereotipnim aktivnostima za devojčice. Ovo je obično prolazna faza i na ovaj način dečak možda želi da se identifikuje s majkom. To ne ukazuje na homoseksualno ponašanje.

Razvijanje pozitivnih stavova

Sve bebe i deca vole svoje telo i uživaju u njemu. Od vitalnog je značaja da održavate otvorenu i pozitivnu komunikaciju sa detetom počevši od ranog do tinejdžerskog uzrasta. Saznajte šta vaša deca znaju i ispravite sve dezinformacije.

Dečja seksualnost: Neuobičajeno seksualno ponašanje

Deca ne razvijaju zdrav stav prema seksu gledajući odrasle kako se upuštaju u seksualne aktivnosti ili gledanjem ovakvih stvari na televizoru. Za decu je to uznemirujuće i mogu to tumačiti kao bes ili napad. Tekođe, roditelji moraju biti svesni da određeno seksualno ponašanje može ukazivati na izliženost seksualnim situacijama ili mogućem zlostavljanju. Obratite pažnju na sledeće:

  • Ako vaše dete oponaša ili pokušavada ima seksualni odnos sa igračkom
  • Ako dete nastavlja da trlja ili dodiruje svoje genitalije u javnosti, čak i kada im kažete da prestanu
  • Ako dete seksualno komunicira sa decom koja su najmanje 4 godine starija ili mlađa od njih, ili prisiljava drugo dete na seksualnu igru
  • Ako je bavljenje seksualnim ponašanjem bolno, fizički agresivno, uključuje silu ili izaziva emocionalni stres
  • Ako se dete igra sa igračkama na seksualni način
  • Ako pokušava oralno-genitalni kontakt
  • Ako dodiruje genitalije nepoznatih odraslih osoba ili nastavlja da gleda u intimna mesta drugih ljudi
  • Ako dete pokazuje opsesivno ili agresivno seksualno ponašanje i postane ljuto ako ga ometaju

Ako primetite nešto od ovakvog ponašanja, razgovarajte sa pedijatrom. Uvek potražite stručnu pomoć ako mislite da je dete možda bilo zlostavljano.

Dakle, dečja seksualnost je normalna stvar i ne treba previše da brinete o tome. Međutim, ako primetite neko alarmantno ponašanje, što je retko, onda je najbolje da se obratite vašem pedijatru ili drugom stručnom licu.
g-stockstudio/GettyImagesPlus

još iz kategorije