Mucanje kod dece
13.04.2023 Razvoj deteta

Mucanje kod dece: Uzroci i lečenje

Proces učenja deteta da govori ume da bude dugotrajan, ali zabavan. Ipak, dešava se da neka deca ne savladaju dobro ovu veštinu. Takav je slučaj i kada je u pitanju mucanje kod dece. Međutim, veoma je važno da što ranije uočite eventualne probleme pri govoru.

Šta je mucanje kod dece?

Mucanje je poremećaj govora koji zaustavlja prirodni ritam i tok govora. Većina dece preraste mucanje bez lečenja, ali to nije uvek slučaj. Svako mucanje koje se nastavi, trebalo bi da se leči kod logopeda jer to značajno smanjuje rizik da se mucanje nastavi.

Mucanje predstavlja obrazac govora koji uključuje oklevanje, ponavljanje ili tihe glasove (kada dete pokušava da govori, ali ne izlazi nikakav zvuk). Deca koja mucaju znaju šta žele da kažu, ali imaju poteškoća da to i izgovore.  Ovaj poremećaj može imati snažan negativan uticaj na samopouzdanje detete i društvene i radne odnose.

Uobičajeno je da deca u uzrastu od 2 do 5 godina prolaze kroz periode mucanja. To se može dogoditi preko noći ili da se polako razvija. Isto tako, neka deca povremeno mucaju, dok neka deca imaju problem sa stalnim mucanjem. Može se razlikovati u zavisnosti od situacije, a može se i zauzstaviti na neko vreme, pa zatim početi ponovo.

Mucanje kod dece: Uzroci

Nije utvrđeno šta uzrokuje mucanje. Pogađa različite tipove ljudi, nivoa inteligencije i ličnosti, iako muškarci češće mucaju nego žene. U nekim slučajevima može biti da više osoba muca u porodici, a nekad se mucanje pojavi samo kod jedne osobe.

Pretpostavlja se da je u pitanju posledica nekog problema sa moždanom aktivnošću koja je povezana sa načinom na koje dete govori. Smatra se da je to fizički poremećaj i ne smatra se da je uzrokovan psihološkim faktorima kao što su nervoza i stres. Iako na primer anksioznost ne uzrokuje mucanje, može ga pogoršati.

Simptomi mucanja

Simptomi mucanja se mogu značajno razlikovati među pojedincima. Međutim, oni mogu uključivati:

  • Poteškoće u započinjanju reči, rečenice ili fraze
  • Produžavanje reči ili glasova unutar reči
  • Ponavljanje zvuka, sloga ili reči
  • Kratka tišina u određenim slogovima ili pauze unutar reči (prelomljena reč)
  • Dodavanje dodatnih reči kao što je ‘hm’ ako se predviđaju poteškoće u prelasku na sledeću reč
  • Mucanje može biti praćeno trzajima, treptanjem ili tikovima, a može se pogoršati umorom ili stresom.

Lečenje mucanja

Mala deca imaju najviše koristi od ranog odlaska kod logopeda. Lečenje za adolescente i odrasle ima za cilj da ispravi govor i smanji anksioznost koja obično ide uz to.

Kada razgovarate sa nekim ko muca, budite strpljivi i pokažite interesovanje za ono što žele da vam kažu. Nemojte završavati njihove rečenice, pustite da ih da oni to urade. U svakom slučaju, ako primetite ili sumnjate da vaš dete muca, odvedite ga kod logopeda kako biste što pre popravili detetov govor.
Prostock-Studio/GettyImagesPlus

još iz kategorije