vreme za spavanje
06.02.2023 Razvoj deteta

Vreme za spavanje i deca: Kada je najbolje da idu u krevet?

Kada je vreme za spavanje u pitanju, znamo da je važno da spavanje traje osam časova. Međutim, istraživanja su pokazala da je važnije vreme kada naša deca idu u krevet, nego da ispoštuju osam sati sna.

Koje je najbolje vreme za spavanje kod dece?

Idealno vreme kada vaše dete treba da ide na spavanje je 20 časova. Ovo je mnogo značajnije nego da ispune normu od osam sati sna.  Do ovog zaključka se došlo sa nekoliko istraživanja i analizom više faktora. Uočeno je da se vreme odlaska u krevet kada su deca mala odražava na njihovo zdravlje i u kasnijim godinama.

Gojaznost kod dece otkrila kada je najbolje vreme za spavanje

Nedostatak sna je često povezan sa gojaznošću zbog poremećaja ravnoteže hormona koja kontrolišu apetit. Deca koja ne spavaju dovoljno češće budu gladna.  U ovom istraživanju, analizirano je vreme kada su roditelji stavljali svoju decu u krevet sa četiri i po godine.  Kada su ta deca navršila 15 godina, izvršene su analize njihovih indeksa telesne mase (BMI – vrednost koja se dobije kada težinu osobe u kilogramima podelimo sa kvadratom visine u metrima). Samo 10% dece koja su išla u krevet u 20 časova ili ranije bilo je gojazno. Među decom koja su išla u krevet između 20 i 21 čas, bilo je 16% gojaznih, dok se kod dece koja su išla nakon 21 čas procenat gojaznih popeo na 23%.

Ostala istraživanja

Druga istraživanja su takođe došla do istih rezultata. Jedno istraživanje je potvrdilo da su deca koja su išla na spavanje pre 20:30 časova imala bolji kvalitet života i bolje mentalno zdravlje. Takođe, još jedno istraživanje dokazalo je da deca koja legnu u 20 časova kasnije budu spremnija za školu i često imaju bolju koncentraciju i pamćenje.

Naravno, ovo su cifre na određeni broj ispitanika što ne znači da su sva deca imala iste rezultate.  Međutim, nemojte da brinete ako ne uspete baš svaki dan da uspavate vaše dete u 20 časova. Trudite se da vaše dete stekne naviku da odlazi na spavanje u to vreme, ali ne očajavajte ako u tome ponekad i ne uspete.

 
Choreograph/GettyImagesPlus

još iz kategorije