25.11.2013 Dete

Roditelji, ne zaboravite – i mlečni zubi se popravljaju!

Mnogo roditelja, uprkos stalnim upozorenjima stomatologa, i dalje smatra da se mlečni zubi kod dece ne popravljaju, već se samo vade kada za to dođe vreme. Ovakva praksa može da dovede do brojnih problema sa vilicom, kako u detinjstvu, tako i kasnije.

mlecni zubi

Već od druge godine života, kada dolazi do postavljanja i nicanja svih 20 mlečnih zuba, moguće je kod stomatologa uraditi popravku tih zuba. Nema nikakve prepreke da se to radi, naprotiv, mlečni zubi veoma brzo propadaju, pa je bitno da se dođe kod stomatologa čim se uoči promena na zubu.

Osim redovnih poseta stomatologu, veoma je važno deci stvoriti naviku redovnog pranja zuba, najmanje dva puta dnevno i naučiti ih pravilnoj tehnici pranja zuba. Ništa manje nije važna ni ishrana”, kaže za Večernje novosti dr Milan Kuljača, stomatolog.

Svaki zub ima svoje mesto u vilici, pa oni mlečni zubi koji su popravljeni služe kao „čuvari“ prostora za dolazak budućih stalnih zuba. Roditelji treba da imaju na umu da su svi mlečni zubi „živi“ do sedme ili osme godine života, što znači da će i najmanji karijes izazvati bolove kod deteta.

Mlečni zubi veoma brzo propadaju, pa je bitno da se dođe kod stomatologa čim se uoči promena na zubu. Deca treba da izbegavaju jake, lepljive slatkiše, naročito u večernjim časovima.

Izvor: novosti.rs
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije