Kako naučiti dete matematiku
26.04.2023 Škola

Kako naučiti dete matematiku? 5 zabavnih saveta

Zaboravite na klasično vežbanje zadataka koje ne voli ni jedan mališan. Otkrivamo kako naučiti dete matematiku, a da se pritom zabavi i usvoji znanje.

Trenutno, vaš cilj je da uvedete matematičke koncepte sa što više entuzijazma i što manje pritiska. Što više uživate u brojevima i što bolje možete da pokažete svom detetu kako je matematika deo svakodnevnog života, to će ono biti motivisanije da uči.

Kako naučiti dete matematiku? 5 zabavnih saveta

Ostanite pozitivni

Ne dozvolite da vaše sopstvene borbe sa matematikom utiču na to kako ćete svoje dete upoznati sa svetom brojeva. Verovatno se način podučavanja dece potpuno izmenio. Na primer, učitelji sada naglašavaju uspostavljanje veze između aktivnosti u stvarnom svetu i matematike. Deca razumeju da im matematika pomaže da razviju dobre veštine rešavanja problema. Za njih je učenje matematike zapravo zabavno.

Vežbajte matematiku svakog dana

Neka vaše dete vidi koliko su matematičke veštine važne u vašem svakodnevnom životu i koliko često ih koristite. Zatražite njegovu pomoć kada plaćate račune, merite sobu za novi komad nameštaja ili merite sastojke za recept. Pokažite mu kako lekari, farmaceuti, građevinari i astronauti koriste matematiku u svom poslu. Svaka od ovih aktivnosti potvrđuje koliko su matematičke veštine svima korisne. Pogledajte i ovo: Privatni časovi: Da li i kada su detetu zaista potrebni? (mojabeba.rs)

Proširite granice matematike 

Matematika nije samo u brojevima. Takođe se radi o:

  • Prepoznavanje oblika („Koliko trouglova vidite na ovoj slici?“)
  • Uočavanje šablona („Ova slika prikazuje crveni krug, a zatim plavi krug, pa ponovo crveni. Koja će boja biti sledeća?“)
  • Pravljenje poređenja („Da li je ova čarapa veća ili manja od one?“)

Ranim razvojem ovih veština, vaše dete će lakše shvatiti geometriju i složenije numeričke koncepte, pa će se lakše snalaziti kada poraste.

Kako naučiti dete matematiku uz pitanja?

Razmišljajte naglas kada izračunavate cene u supermarketu, prodavnici nameštaja i kod kuće. Na primer, ako vaše dete zatraži neke kolačiće tokomigre: „Da vidimo, ostala su četiri kolačića. Ako dam jedan tebi, a jedan ja pojedem, koliko će nema ostati?“ Kako vaše dete raste, možete pitanja učiniti složenijim. Ohrabrite dete da samo shvati odgovor, ali ga podstaknite da razmišlja naglas. Dobijanje pravog odgovora je manje važno od prolaska kroz korake da se tamo stigne.

Kako naučiti dete matematiku uz kalkulator?

Deca vole gedžete, a sabiranje i oduzimanje na kalkulatoru je uzbudljiv način da nauči da barata brojevima. Takođe ćete ga upoznati sa alatom koji će svakako koristiti jednog dana u školi. Čak i ako je premlad da razume šta se dešava sa kalkulatorom, verovatno će ga to zabavljati duže nego što mislite.

Isprobajte aplikacije za učenje matematike za decu

Iako nisu zamena za lekcije iz sškolje, matematičke aplikacije jačaju veštine koje se podučavaju u učionici. Osim toga, deca vole interaktivnost. Pitajte učitelja vašeg deteta za preporuke.

I ne zaboravite, matematika nije bauk i ako se tako postavite, i vaše dete će je tako doživeti. Jeste složena i ponekad izaziva muke ali je uvek zabavno doći do rešenja problema. Pomoći će vam i ovo: Šta kada dete neće da radi domaći ? – mamaibeba.com (mojabeba.rs)
Miljana Momirović

romrodinka/GettyImagesPlus

još iz kategorije