Kako pomoći detetu da bude uspešno u školi
30.03.2023 Škola

Kako pomoći detetu da bude uspešno u školi?

Svaki roditelj bi hteo da njegovo dete u školi bude uspešno, da ima dobre radne navike i da bude vredno i uporno. Međutim, neki roditelji deci stvore toliki pritisak, da dete pored sveg angažovanja ipak ne uspe da postigne sve što su roditelji mislili da može. Zbog toga je podrška roditelja ključna za školski uspeh. Pročitajte savete o tome kako pomoći detetu da bude uspešno u školi.

Kako pomoći detetu da bude uspešno u školi?

Budite uključeni u detetovo školovanje

Deca se bolje snalaze u školi onda kada su roditelji uključeni u njihovo školovanje. Uverite se da znate njegove nastavnike i njihov način rada kako biste pomogli detetu da i ono shvati kako škola funkcioniše. Na roditeljskim sastanvima bićete informisani o svim potrebnim informacijama, ali i o tome kakav uspeh postiže vaše dete. Potrudite se da pronađete gradivo koje je vašem detetu teško, i nađite način da mu to bliže objasnite.

Uverite se da vaše dete zna raspored testova i ispitivanja

Da bi vaše dete bilo spremno kada dođe čas ispitivanja, bilo bi dobro da ga uputite u to koliko je važno da uvek zapiše datume najavljenih ocenjivanja. Na ovaj način, pomoći ćete detetu da na vreme pripremi sve predmete za odgovaranja. Dobro je da i vi budete upućeni u raspored časova kako ne bi dolazilo do propusta.

Kako pomoći detetu da bude uspešno u školi: Budite podrška za vreme obavljanja domaćih zadataka

Ovo ne podrazumeva da treba da budete sve vreme sa detetom i da mu pomognete oko svakog zadatka. Ukoliko je pratilo na času, dete će znati samostalno da uradi većinu zadatog. Međutim, ukoliko vašem detetu zatreba pomoć oko nekog specifičnog zadatka, potrudite se da mu objasnite. U osnovnoj školi domaći zadaci jačaju i proširuju znanje iz učionice, a osim toga pomažu u stvaranju osećaja odgovornosti i radnih navika. Kada su domaći zadaci u pitanju, detetu možete pomoći i stvaranjem efikasnog okruženja za učenje koje podrazumeva dobro osvetljen, udoban i miran radni prostor.

Neka dete u školu ide naspavano, sa puno energije i spremno za nove pobede

Ono što najviše pomaže kada je ovaj savet u pitanju jeste ukusan, zdrav i hranljiv doručak. Deca koja pre škole doručkuju imaju više energije i postižu bolje rezultate. Osim toga, manja je verovatnoća da će imati zdravstvenih problema. Koncentraciju svog deteta možete poboljšati i obrocima koji sadrže  žitarice, vlakna i proteine. Takođe, potrebno je da dete bude naspavano kako bi bilo budno i spremno za celodnevno učenje. Deci školskog uzrasta potrebno je između 10 i 12 sati sna u toku noći.

Objasnite detetu prednosti dobre organizacije

Uz dobru organizaciju vremena i učenja, sve ide mnogo lakše. Osim zagarantovanog uspeha u školi, deca koja nauče da se organizuju imaju mnogo više vremena i za vanškolske aktivnosti. Organizacija podrazumeva tačno vreme koje služi za obavljanje domaćeg, vreme za čitanje, vreme za igru, vreme za spavanje. Osim toga, ukoliko bi dete uveče spakovalo knjige i pripremilo odeću za ujutru,  ujutru ne bi bilo panike i dan bi počeo sa mnogo manje stresa. Razgovarajte sa detetom i otkrijte mu neke trikove koje vi koristite za organizaciju svog vremena.

Kako pomoći detetu da bude uspešno u školi: Učenje je veština koju treba savladati

Za školarce učenje može delovati vrlo zastrašujuće i stresno. Zbog toga im je potrebna vaša podrška. Pre svega potrebno je objasniti detetu da kampanjsko učenje sa sobom uvek nosi stres i da je uvek pametniji izbor učiti na vreme. Ukoliko dete bude učilo unapred, imaće više vremena da savlada sve lekcije i da uči svaki dan po jedan manji deo. Objasnite detetu da hvatanje beleški i slušanje nastavnika znači mnogo kada dođe do učenja za test ili usmeno ispitivanje  jer sećanje na to što je nastavnik govorio može ubrzati učenje i poboljšati razumevanje gradiva. Još jedan trik u učenju je i pauza nakon 45 minuta jer uz te pauze deca najbolje obrađuju i pamte informacije.

Upoznajte dete sa svojim obavezama i svojim pravima

Škola za decu ne treba da predstavlja stres. Zbog toga je dobro da upoznate svoje dete sa pravilima koja važe u školama kako bi znalo kako treba da se ponaša. Upoznajte ga sa tim šta je nasilje i maltretiranje i kako takvo ponašanje ne sme da se praktikuje, ali ga i upozorite kome da se obrati ukoliko bude imao problema sa drugom decom.

Školu shvatite ozbiljno, kako bi i dete imalo takav odnos prema njoj

Kada su u pitanju izostanci, mnogi roditelji prave grešku i puštaju decu da ostanu kod kuće čak i kada su zdravi. Zbog toga je važno da svatite da to oslikava vaš odnos prema školi i učiniće da i vaše dete školu shvata neozbiljno. Zbog toga, potrudite se da kod deteta stvorite određene radne navike, da ga naučite da svaki dan stigne na vreme, ali i da prihvati odgovornost. Ukoliko ostajanjem kod kuće dete može da izbegne neko ocenjivanje, to deluje kao odlična opcija. Međutim, kada jednom oseti tu mogućnost, dete će želeti da praktikuje ovakav postupak. Zbog toga je važno da dete nekad dobije i lošiju ocenu ako nije učilo.  Ocena će se popraviti, a preuzimanje odgovornosti treba da bude na prvom mestu.

Razgovarajte o školi

Ukoliko budete razgovarali sa svojim osnovcem o tome šta se dešava u školi, dokle su stigli sa gradivom, šta mu se najviše dopada, a šta najmanje, imaćete priliku da se upoznate i sa dečijim interesovanjima. Ako se dete pohvali dobrom ocenom, potrebno je da pohvalite njegov uspeh i date mu dobar razlog da nastavi da niže dobre ocene. U suprotnoj situaciji, ukoliko se dete požali da je dobilo lošu ocenu, veoma je važno da ga ne kritikujete, već da mu date podsticaj da popravi ocenu i sledeći put nauči bolje.

Detetu je potrebno da svaki dan razgovara sa vama o školi jer će tako i samo naučiti da izdvoji najbitnije detalje, ali i da ponovi sve ono što je u školi naučilo. Ukoliko dete primeti koliko ste zainteresovani za njegovo školovanje, ono će se više truditi da pokaže svoje uspehe.

Prve godine obrazovanja su najvažnije za dete jer se tada stvaraju navike koje ostaju usađene zauvek. Pružanje podrške detetu u školi je bitno jer samo uz vašu podršku i strpljenje dete će imati volju da uči i napreduje.
Jovana Jevtić

Smederevac/ Getty Images Plus

još iz kategorije