Udahnite i odahnite

Sa prvim danima proleća pojačavaju se i simptomi alergija. Povećana koncentracijapolena u vazduhu dovodi do pojave simptom aalergijskog rinitisa. Alergijski rinitis predstavlja preosetljivost na supstance koje se prirodno nalaze u našoj okolini i bezopasne su za osobe koje nisu alergične.

Simptomi alergijskog rinitisa su zapušenost i curenje vodenastog sekreta iz nosa kod 80% pacijenata. Oko 60% njih ima i svrab u predelu nosa i očiju. Kao posledica svih ovih simptoma oko 50% pacijenata pati od glavobolje, nesanice i umora. Početni simptomi alergije (zapušenost i curenje iz nosa) često podsećaju na prehladu, pa se pogrešno leče antibioticima. Razlika je u tome, što kod alergijskog rinitisa nema poremećaja opšteg stanja, kao što su povišena telesna temperatura, malaksalost i gubitak apetita.
Komplikacije alergijskog rinitisa su upale grla, sinusa, upale srednjeg uva i konjuktivitis. Treba pomenuti i astmu, jer je sluznica u nosu identična sluznici u plućima, tako da nelečena bolest iz nosa može zahvatiti i donje disajne puteve. Smatra se da oko 80% pacijenata koji imaju astmu, imaju i alergijski rinitis.

Veliku važnost u lečenju ima izbegavanje alergena, a posebnu pažnju treba obratiti i na higijenu nosa.

Novinu u lečenju predstavljaju preparati za tretman alergija na biljnoj bazi. Koriste se u obilku spreja, jednostavnom primenom, tako što se, kod dece i odraslih, naprskaju ujutru i uveče po dva puta u nosnu šupljinu. Prijatnog su, slatkastog ukusa, a mogu se koristiti već kod dece od godinu dana. Slatkasti ukus potiče od ekstrakta biljke sladić i predstavlja glicirizinsku kiselinu. Ona za sebe veže proinflamatorne molekule i sprečavadalje ispoljavanje alergijskih simptoma.

Drugi sastojak je manitol, koji deluje protiv otoka sluznice u nosu. On, u stvari, predstavlja ekstrakt soka crnog jasena. Efekti su brzo vidljivi i već nakon dva do tri dana dolazi do smanjenja ili potpunog prestanka svih simptoma alergijskog rinitisa. Veoma su efikasni, čak u 80% slučajeva. S obzirom da se radi o prirodnim, potpuno neškodljivim preparatima, mogu se upotrebljavatii više meseci u kontinuitetu, bez ikakvih štetnih efekata.

Doc dr Ivan Baljošević
Institut za zdravstbenu zaštitu majke i deteta Srbije ̎Dr Vukan Čupić ̎

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije