16.10.2016 Vaspitanje deteta

Da li ste se ikada pitali šta vam govore dečji snovi?

Stručnjaci tvrde da je dužnost roditelja da svakog dana najmlađe pitaju šta su sanjali, a evo i zbog čega…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Ako vam vaše dete prepričava snove, a vi na to samo odmahnete rukom i zaboravljate ih istog trenutka, pravite veliku grešku. Jer, stručnjaci kažu da su dečji snovi ključ njihove duše. Psiholozi su zaključili da su to najčešće slike vode, što simbolizuje konflikt između poverenja i kontrole, kao i scene spasavanja, koje se prevode kao briga o rastanku sa porodicom.

Ako se dete u snu penje, onda znači da napreduje u nečemu, a ukoliko pada, želi da bude samostalnije. San o oronuloj kući je vapaj za porodičnom srećom i toplinom. Dok spavaju, oni često proživljavaju ono što još nisu u stanju da ostvare ili prihvate u stvarnom životu, pa je važno da oslušnete u kom pravcu to ide.

Istraživanje sprovedeno u SAD je pokazalo da u svakom drugom dečjem snu glavne uloge igraju životinje i likovi iz mašte. Šta to govori o njihovom unutrašnjem svetu?

Ako se bore sa zmajem ili nekom drugom opasnom nemani, zapravo imaju konflikt sa sopstvenim osećanjima. Ako sanjaju domaće životinje, to znači da im je potrebno više pažnje i nežnosti.

Tokom detinjstva se menja sadržaj snova, tvrdi dr Keli Balkeli, američki dečji psiholog. Između treće i četvrte godine mališani najčešće sanjaju jedno biće, uglavnom životinju i radnja je kratka. Petogodišnjaci imaju složenije i maštovitije snove, dok oni od sedam do devet godina sebe često sanjaju u ulozi superjunaka ili filmskih zvezda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije