sticanje prijatelja
19.05.2023 Vaspitanje deteta

Sticanje prijatelja u detinjstvu: Kako pomoći detetu?

Sticanje prijatelja u detinjstvu je vrlo važno jer deca kroz igru sa njima uče društvena pravila o deljenju, smenjivanju, ali i razvijaju otpornost, samopouzdanje i rešavanje problema. Uz sve to igranje sa prijateljima je i zabavno. Međutim, ne snalaze se sva deca jednako dobro u tome.

Sticanje prijatelja u detinjstvu: Kako pomoći detetu?

Ukoliko je vaše dete stidljivo i povučeno, nemojte pokušavati da mu promenite ličnost, već mu pomozite da što lakše i prirodnije dođe do prijatelja. Ključ je u preduzimanju malih, nežnih koraka ohrabrenja, a da ono ne primeti previše forsiranja. Dajte svom detetu što više prilike da stiče iskustva sa drugom decom, ali nemojte ga pritiskati da radi nešto u čemu se ne snalazi.

Dogovorite termin za igru sa drugim detetom

Sastanci za igru nude stidljivom detetu dobar početak za društveni život. Samo nekoliko smernica može mu olakšati put do dobrog provoda. Ukoliko mu jednom pomognete da se snađe u društvu, veća je šansa da će kasnije želeti ponovo da se igra sa decom. Ovakvo igranje ne mora trajati dugo, a ne mora ni podrazumevati mnogo dece uzrasta vašeg deteta.

Isplanirajte igre i aktivnosti u kojima vaše dete uživa unapred jer će mu tako biti lagodnije i osećeće se dobro.  Ukoliko primetite da se deca ne snalaze, uključite se i preuzmite vođstvo. Budite dostupni ukoliko dođe do sukoba.

Budite drugar za igru svom detetu

Igrajte se i sami sa svojim detetom jer će ovo omogućiti da stimulišete interakciju dok upoznajete njegov stil igre. Tako ćete uspeti da saznate gde u komunikaciji sa drugom decom vaše dete ima problem i da mu pomognete da to prevaziđe.

Sticanje prijatelja: Kućni ljubimac može igrati veliku ulogu

Nekoj deci treba više vremena da počnu da se igraju sa vršnjacima. Ukoliko je vaše dete među njima, razmislite da nabavite kućnog ljubimca. Igranje sa njima zahteva društvenu interakciju u kojoj se deca dobro snalaze. Ovo je lep način da se dete oseti bezbedno u društvu i da otvori svoja osećanja i ka drugoj deci.

Dajte mu priliku da vežba komunikaciju u javnosti

Pomozite svom detetu da stekne samopouzdanje u komunikaciji izlaganjem novim okruženjima u kojima će vremenom naučiti da učestvuje. Ukoliko dete redovno ide sa vama u prodavnicu, ohrabrite ga da nekada ono plati račun i razgovara sa radnicima.  U parku ga pustite da samo priđe deci koja se igraju. Kod kuće se igrajte lutkama za igranje uloga kako biste mu pokazali kako funkcioniše igra i razgovor.

Potražite pomoć od psihologa ako pomislite da dete ima dublji problem

U većini slučajeva stidljivost i teškoće u sticanju prijatelja u detinjstvu su normalni, ali ako vaše dete sa tri godine retko drži kontakt očima, neobično je povučeno i ne želi da se igra sa drugom decom, porazgovarajte sa pedijatrom ili psihologom.
Jovana Jevtić

ilona75/Getty Images Plus

još iz kategorije