16.11.2014 Dete

Zašto je sakupljanje sličica dobro za decu

Ma koliko se „predmeti obožavanja“ vremenom menjali, dečaci i devojčice ostaju kolekcionari sa najviše duše. Nekada su se radovali značkama, salvetama, razglednicama, starim novčanicama, ali već prilično dugo – u igri su i sličice.

slicice

Mnoga detinjstva su obeležena popunjavanjem albuma iz „života“ Barbi, Mapetovaca, Nindža kornjača, Vinija Pua… A ovih dana dečaci najviše „luduju“ zbog sličica koje im nedostaju da bi popunili album „Lige šampiona“, dok su mnoge devojčice srećne što su već izlepile „Hello Kitty“. Iako ovo nije tako jeftin hobi, psiholozi navode niz argumenata koji mu idu u prilog.

Sakupljanje sličica je zapravo dobar „poligon“ za učenje mnogih životnih lekcija, a deca koja se odluče za ovu aktivnost, pristupaju joj sa mnogo strasti i posvećenosti. Oni sa nestrpljenjem čekaju trenutak kada će im roditelji dati novac da kupe kesice i još nestrpljivije ih otvaraju da vide koliko su srećni tog dana.

Osmeh na lice im izmami svaki novi junak kojeg nisu imali, ali zapravo su duplikati „ulaznice“ za druženje. Psiholozi naglašavaju da menjajući sličice deca rade na svojoj socijalizaciji, uče pravila fer razmene, shvataju vrednost „papirića“ koju ne bi uočili da nema „trampe“.

Dobra strana ovog hobija je što deca, pogotovo mlađeg uzrasta, svakodnevnim listanjem albuma vežbaju fotografsko pamćenje i memorije uopšte. Sakupljajući sličice fudbalera, dečaci uče zastave i grbove država, što može da ih potakne i da se detaljnije informišu o zemlji iz koje dolaze njihovi omiljeni igrači.

Ono što svakog roditelja brine jeste koji je najpoželjniji „tempo“ kupovanja sličica, jer ne samo da koštaju, nego mališane mogu da učine i razmaženim i sebičnim. Stručnjaci savetuju da se u tome, koliko god mame i tate bile imućne, ne preteruje, jer poenta nije da se album što pre popuni. To uništava suštinsku draž ovog hobija, pa deca ne znaju da se raduju i ne stignu da se druže razmenjujući sličice sa drugovima. Njima, naravno, nikad nije dosta kesica, ali mame i tate ne smeju da nasednu na dečje suze, niti da se sažale samo zato što je neko iz odeljenja već popunio album.

Izvor: Novosti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije