Zašto je važno da deca hodaju bosa

Ovog leta trudite se da mala mekana stopala vašeg deteta što češće budu bez cipelica, jer ćete tako podsticati njegov razvoj.

Mališanima je tokom leta najbolja zabava kad nesmetano tumaraju po dvorištu ili bašti, a postoji jednostavan način da to tumaranje učinite i korisnim. Samo mu skinite čarapice, cipelice i pustite ga da ide bosonog. Svaki put kad se vaše dete igra slobodnih tabana, ono dobija ogroman razvojni podsticaj – i to ne samo što se stopala tiče. Reč je o povezanom procesu koji počinje od lakšeg i boljeg pokretanja nogu, a zahvaljujući povezanosti čitavog skeleta, prenosi se i na ostale delove tela. Dakle, što više vaš mališan bude pomerao stopala, to će se pozitivan uticaj bolje osećati i na ostalim delovima njegovog tela. Bez obzira na to da li govorimo o desetominutnom bosonogom skakutanju po parku ili o višesatnom boravku na pesku tokom letovanja, vreme bez cipelica vašem mališanu može veoma koristiti.

MEKANA META
Možda vam stopala vašeg mališana deluju kao manja, mekanija i slađa verzija vaših stopala, ali to nije ni blizu istine. Dečja stopala nisu ni slična stopalima odraslih. Jeste li znali da se bebe rađaju bez kostiju u stopalima, odnosno da tek oko prve godine ove hrskavičaste mase počinju da okoštavaju, da bi tek u tinejdžerskim godinama postale potpuno tvrde, klasične kosti. U uzrastu između treće i četvrte godine hrskavičaste mase počinju da se razdvajaju, okoštavanje je intenzivinje i postavljaju se temelji za budućih 28 kostiju.

Ceo proces završava se između 17. i 19. godine.
Iako se danas u većini slučajeva obuća pažljivo izrađuje u cilju što pravilnijeg razvoja dečjeg stopala, važno je da vaš mališan svakodnevno ima i svoje „bosonogo vreme“, kad će biti bez čarapica i obuće. Pošto je u mlađem uzrastu dečje stopalo ispunjeno hrskavicom, ono je još uvek mekano i savitljivo, te se lako može oblikovati prema obući koju dete nosi. Zato je preporučljivo što češće oslobađati dečju nožicu kako bi se postavili dobri temelji za prirodan i neometan razvoj.

RAVNA STOPALA
Pogledajte stopala svog jednogodišnjeg deteta. Izgledaju kao obrnuti trouglovi koji se sužavaju na peti i imaju slatke bucmaste prstiće. Obratite pažnju kad dete ustane – na tabanima verovatno ne postoje lukovi. Reč je o tome da se većina beba rađa s ravnim tabanima. Struktura vezivnog tkiva (plantar fascia) – koje na luku tabana kod odraslog čoveka izgleda kao konzolni most – još nije razvijena, a na tabanima i dalje postoje mekani „jastučići“ koji štite bebino stopalo. Svaki put kad poljubite bebine tabane, možete osetiti ove „jastučiće“. Lukovi na stopalima definisaće se tek oko dve i po godine, a što češće vaše dete bude šetalo bosonogo, to će ovaj razvoj biti brži.

SKINITE CIPELICE I ČARAPICE PA…

NAPRAVITE SENZORNI PUTIĆ
Vaše dete na stopalima ima neverovatnih 200.000 nervnih završetaka, više nego na bilo kom drugom delu tela. To znači da su mu stopala osetljivija čak i od ruku. Ovi nervni završeci šalju signale mozgu i na taj način stimulišu ne samo razvoj stopala već i razvoj sive materije.

Zato, napravite u dvorištu (možete i u parku) put koji ćete naizmenično prekrivati travom, peskom, oblim kamenčićima i drugim prirodnim materijalima koji mogu prijati stopalima. Ovu senzornu poslasticu za stopala možete napraviti čak i u stanu, tako što ćete dublje kutije napuniti ovim materijalima i pustiti mališana da sa zadovoljstvom uranja stopala i šeta po različitim stimulansima.

NEKA SKUPLJA IGRAČKE NOŽNIM PRSTIĆIMA
Vaš mališan je dosad mnogo vremena provodio vežbajući pincet hvat (hvatajući sitne predmete kažiprstom i palcem), pa zašto sada ne bi prešao na razvoj fine motorike koristeći svoje nožne prstiće? Kad dođe vreme sklanjanja igračaka, napravite zabavnu igru – ko će više igračaka pokupiti nožnim prstima. Ukoliko primetite da se ne snalazi najbolje dok podiže igračku, pomozite mu tako što ćete je podupreti svojom nogom, zahvaljujući čemu će je lakše podići i tako ostati motivisan. Ova igra višestruko je korisna jer jača snagu stopala, vežba tetive, razvija svest o telu i osnažuje kordinaciju oko–stopalo.

CRTAJTE OKO MALIH STOPALA
Dok je vaše dete bosonogo, pozovite ga da stane na papir, pa olovkom kopirajte oblik njegovih stopala i to isecite. Ponavljajte ovu aktivnost povremeno i čuvajte svaki primerak, tako da dete može da upoređuje koliko mu je stopalo naraslo.

KOTRLJAJTE TENISKU LOPTICU
Kotrljanje loptice stopalima odlično je za fizički razvoj jer isteže i izdužuje vezivna tkiva na stopalima koja su odgovorna za stvaranje luka na tabanima. Najbolje je da nekoliko teniskih loptica stavite na pod i da stopalima kotrljate jednu po jednu (osećaj je fantastičan bez obzira na uzrast). Zatim pozovite dete da pokuša da vas kopira. Pridržavajte ga da ne izgubi ravnotežu dok stoji na jednoj nozi. Kad savlada ovu veštinu, možete eksperimentisati s loptama različite veličine.

GOLICAJTE STOPALA
Bebe i mala deca vole kad ih golicate, a ova aktivnost za njih može biti veoma korisna vežba. Kad golicate dečja stopala, primetićete kako mališan povlači nožne prste prema sebi, a zatim ih savija prema vama kao da pokušava da vas otera. Ovaj skup pokreta naziva se plantarni refleks, a zahvaljujući njima dete isteže i vežba stopalo, Ahilovu tetivu, mišiće lista i zglobove kolena. Budite kreativni u izmišljanju najrazličitijih tehnika golicanja – perom, četkicom za šminku ili, jednostavno, koristite prste. Nervni završeci koji prenose prijatne osećaje i bol idu istim putem i zato će vaša beba u jednom trenutku cičati od smeha, a nakon toga pokušati da skloni stopalo.

HVATANJE MEDE NA PRSTIMA
Držite omiljenog medu vaše princeze (ili neku drugu igračku koju voli) toliko visoko da mora da se popne na prstiće da bi ga dohvatila. Na taj način ona će istezati zglobove, listove i jačati donje ekstremitete.

TRAŽITE RAZLIČITE TEKSTURE
Podstičite dete da hoda po što različitijim podlogama, što više to bolje – kako mu nijedan osećaj na tabanima ne bi bio stran. Za razliku od ruku, kojima stalno manipuliše i upoznaje različite teksture, stopala su zaštićena i zato često kod dece nenaviknuta čak i na travu. Gledajte oko sebe i tražite izazovne površine – drveni pod, mekani pesak, podloga na dečjem igralištu, sveže pokošena trava.

SKOKOVIT RAZVOJ
Telo vašeg mališana razvija se skokovito i u fazama, a isto važi i za njegova stopala. Tokom prve dve godine ona će rasti oko dva centimetra godišnje, da bi se od druge do pete godine ovaj rast usporio i bio između jednog i dva centimetra godišnje. Rast od dva centimetra može se smatrati velikim, posebno kad se zna da postoji mnogo elemenata u malim stopalima koji moraju da se razviju i istegnu – pre svega tetive, ligamenti i mišići. Što je vaše dete češće na nogama, i to bosonogo, brže i bolje će se ova meka tkiva razvijati.

RAVNOTEŽA
Dok tumara po dnevnoj sobi, pridržavajući se za nameštaj, i zatim sve više ovladava veštinom hoda, pa počinje da trčkara, vaše dete razvija ravnotežu. Istraživanja su pokazala da deca koja su rano počela da nose cipele imaju potrebu da gledaju dole dok hodaju, kako bi videla kuda to njihova stopala idu. S druge strane, mališani koji prohodaju bosonogi imaju bolje razvijenu propriocepciju – prepoznavanje položaja sopstvenog tela u prostoru, odnosno u ovom slučaju osećaja gde se njihove noge nalaze u odnosu na druge objekte a da ne moraju da gledaju u njih. Pošto bolje može da oseti tlo pod stopalima, bosonogo dete će češće držati glavu uspravno i koncentrisati se na hod, umesto da razmišlja o tome po čemu hoda, a to se pozitivno odražava i na njegov centar za ravnotežu.

PRIRODNA SNAGA
Kako kosti u malim stopalima počnu da bivaju tvrđe i dete postane stručnjak u hodanju, tako i stopala jačaju. Dokazano je da bosonogi mališani imaju jača stopala, jer cipele „ne rade“ deo posla za njih. Na primer, kad se vaš mališan penje uzbrdo u cipelama, neklizeći đonovi i kramponi olakšavaju mu penjanje, dok bi se bosonog morao više potruditi i koristiti snagu nogu. Dokazano je i da se tokom hodanja bosim nogama nožni prsti više koriste za odgurivanje, kao i da se kukovi pomeraju u većem obimu.

Zato, kad god se nađete u prilici i procenite da je teren siguran, skinite cipelice i čarapice i pustite mališana da uživa u slobodnoj šetnji. Ovo je najbolji i najlakši način da podstaknete njegov razvoj – i još pritom ne morate ni prstom da mrdnete.

Slične tekstove naći ćete u AKTUELNOM broju magazina Mama & beba.

Magazin Mama&beba u prodaji svakog trećeg meseca. Novi broj potražite na kioscima 5. oktobra!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Foto: Getty

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije