04.04.2018 Dete

Zašto treba podsticati decu da se penju uz tobogan?

Penjanje uz tobogan, po delu za spuštanje, obično je tabu tema oko koje mame lome koplja. Zlatno pravilo tobogana je penjanje stepenicama i spuštanje po toboganu, pa zašto onda neke mame, krše to pravilo?

Thinkstock

Zašto treba dopustiti penjanje po toboganu:

1. Odlična vežba!

Penjanje po toboganu nije nimalo lako: treba se držati rukama za rub tobogana i istovremeno penjati nogama. Sve to zahteva puno fizičke snage, koordinacije tela i koncentracije.

2. Rizično je.

Deca tokom svog odrastanja moraju naučiti i kako da se nose s rizičnim situacijama. Penjanje po toboganu je rizično, ali jednako tako je rizično i pravilno spuštanje, kao i svaka druga igra. Na nama je da budemo u blizini i pratimo situaciju.

3. Rešavanje sukoba

Penjanje po toboganu uključuje potencijalan sukob kad jedno dete želi da se spusti, a drugo da se penje, što je izvrsna prilika za vežbanje komunikacije i rešavanje sukoba.

4. Nošenje s neuspehom

Penjanje obično završava neuspehom što je odlična prilika da deca shvate da sve ne uspeva iz prvog pokušaja i da za neke stvari treba vanredno mnogo truda. Bez odlučnosti i upornosti teško je osvojiti vrh tobogana.

5. Jačanje timskog duha

Ako se dete penje na tobogan u društvu druge dece, to je izvrsna prilika za timski rad: deca će se ubrzo dogovarati, međusobno pomagati i pokazivati jedni drugima kako se najlakše popeti na vrh.

6. Jačanje samopouzadnja

Pri penjanju deca stiču poverenje u sopstvene sposobnosti i telo. Ako ih ohrabrimo, pokazujemo im i da i mi verujemo u njih da mogu osvojiti vrh tobogana, čak i Mount Everest, ako se potrude.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije